Gürkan Kirca - Inspecteur

Gürkan Kirca houdt zich bezig met het testen van slimme apparaten op cyberveiligheid. Ook bouwt hij het IoT (Internet of Things)-testlab verder op. Gürkan begon als afstudeerstagiair bij de Rijksinspectie Digitale Infrastructuur (RDI), maar inmiddels is hij opgeleid tot inspecteur en in vaste dienst bij de RDI. Daarmee draagt hij een steentje bij aan een (cyber)veiligere maatschappij.

Beeld: ©RDI

Slimme apparaten testen in een IoT-testlab

Gürkan: “Als inspecteur houd ik markttoezicht, maar op een onderwerp waar wij nog niet echt op kunnen handhaven: slimme apparaten. Wetgeving hierop komt namelijk pas in de zomer van 2024, maar we bereiden ons hier tijdig op voor door te testen. Ik test slimme apparaten in ons IoT-testlab op cyberveiligheid. Dit doe ik onder andere door te kijken naar het wachtwoordenbeleid, hoe het zit met de updates, of het slimme apparaat een veilige verbinding maakt met de buitenwereld en privacy/AVG gerelateerde punten, zoals de mogelijkheid om je account te verwijderen. Verder controleer ik de conformiteit van producten en vervul andere markttoezicht houdende rollen. Zo kijk ik of de geteste producten op papier aan de eisen voldoen en bezoek ik stakeholders om meer bewustzijn te creëren voor de richtlijnen van slimme apparaten.”

Bijblijven in een snel veranderende wereld

De wereld van cyberveiligheid verandert snel. “Daarom is het belangrijk altijd te blijven leren over nieuwe technieken en methodes. Binnen de RDI krijg je daarvoor alle vrijheid. In de korte tijd dat ik hier werkzaam ben, heb ik meerdere opleidingen en cursussen gevolgd om mijn kennis uit te breiden. Daardoor kan ik mijn taken beter uitvoeren.

Daarnaast krijg je ook vrijheid in de keuze voor je werkomgeving: afhankelijk van je taken, kun je ook thuiswerken.”

Ruimte om te pionieren

“In mijn geval heb ik van mijn hobby (cyberveiligheid) mijn werk kunnen maken (het testen van apparaten). In mijn werk ben ik echt aan het pionieren, want we houden ons nu bezig met iets wat geheel nieuw is, namelijk het testen van slimme apparaten op de cyberveiligheid. Je krijgt de volledige vrijheid om oplossingsgericht aan het werk te gaan, zolang we maar bevindingen kunnen vaststellen. Geen micromanagement, maar volledige ondersteuning in wat je doet.”

Techniek in hart en nieren

Gürkan werkt onder de directie Apparatuur, in het team Inspecties & Metingen. “Daar werk ik met vakexperts die het werk met liefde uitvoeren. Dit is wat het werk zo leuk maakt; je gaat met medewerkers om waar techniek in hart en nieren zit. 
Behalve dat het vakexperts zijn, zijn de collega’s ook heel aardig en warm, en ze staan altijd voor je klaar. Je wordt ook goed begeleid. Zelfs toen ik in de piek van de coronapandemie begon (2021), werd er moeite gedaan om je kennis te laten maken met de afdeling, zodat je je – al thuiswerkend - niet eenzaam voelde in je nieuwe team. De RDI is een platte (en gezellige!) organisatie waar je iedereen kunt aanspreken.”
 

Van afstudeerstage naar vaste dienst

Gürkan kwam binnen via Rijks I-stage: een organisatie die leuke en bij de overheid regelt. Op het gebied van bijvoorbeeld cybersecurity is RDI een goede plek om veel te leren. Gürkan: “Ik zocht naar een combinatie van nuttig werk (waar de maatschappij wat aan heeft) en mijn interesse (cybersecurity). Dat vond ik bij de RDI. Tijdens de coronapandemie was het sowieso lastig om een afstudeerstage te vinden en de RDI was toen een van de weinige die bereid was een afstudeerder aan te nemen. En sinds 2023 ben ik dus in vaste dienst.”

Ben jij ook op zoek naar een stage? Bekijk dan de informatie over stages en traineeships, of neem contact op via personeelorganisatie@rdi.nl. Open sollicitaties zijn ook welkom!