Internet of Things-testlab

De Rijksinspectie Digitale Infrastructuur (RDI) heeft als enige in Nederland een federaal IoT (Internet of Things)-testlab. Hier wordt digitale veiligheid van slimme apparatuur onderzocht.

IoT-apparaten zijn apparaten die verbonden zijn met het internet: van een slimme deurbel of babyfoon, tot aan routers, smartwatches en drones. IoT-apparaten brengen gemak met zich mee, maar als ze digitaal onveilig zijn, ontstaan er ook risico’s. Denk bijvoorbeeld aan een camera die gebruik maakt van een onveilige verbinding, en een hacker ‘inbreekt’ op deze verbinding. Veel consumenten zijn zich niet bewust van de risico’s.

In het lab kijken onze inspecteurs naar de (aankomende) cyberveiligheidseisen waaraan de producten moeten voldoen, maar ook naar de administratieve eisen die bij deze slimme apparaten horen. Zo wordt er gekeken naar wachtwoordbeleid en de status van updates die gedaan moeten worden op slimme apparaten. Ook wordt onderzocht of het slimme apparaat een veilige verbinding maakt met de buitenwereld en kijkt RDI of het mogelijk is om je account te verwijderen. Door de apparaten te testen en te onderzoeken op naleving van de wet- en regelgeving, houden de inspecteurs Nederland veilig verbonden.

Beeld: ©RDI

Interview met Gürkan uit het IoT-testlab

In een interview vertelt inspecteur Gürkan Kirca hoe hij slimme apparaten apparaten test in het IoT-testlab en hoe het is om voor de RDI te werken.