Registratie opzeggen of overnemen

Wilt u uw maritieme registratie opzeggen, of een registratie overnemen? Op deze pagina leggen we uit hoe u dat regelt. 

Maritieme registratie opzeggen

Heeft u uw boot verkocht? Dan kunt u uw registratie opzeggen via Mijn RDI.

Let op! Vanaf 1 februari 2022 kunt u niet meer inloggen met een persoonlijke inlogcode. Als particulier logt u in met uw DigiD  en als bedrijf logt u in met uw eHerkenning.  Woont u in het buitenland en heeft u geen DigiD? Dan kunt u binnenkort ook inloggen via eIDAS. Vragen? Bekijk dan ook de pagina Veelgestelde vragen over inloggen op 'Mijn RDI'.

Als u ingelogd bent, klikt u aan de linkerkant van het scherm op ‘Registraties’. Vervolgens kiest u voor ‘Melding frequentiegebruik Maritiem’. U ziet nu uw registratie naar voren komen. Aan de rechterkant ziet u de optie ‘Beëindigen’ staan. Als u hierop heeft geklikt, ziet u dat de registratie wordt beëindigd op de datum van vandaag. U kunt ook kiezen voor een latere datum. Als u akkoord bent, dan kiest u rechtsonder voor ‘Afronden’.

U krijgt de bevestiging van de beëindiging van uw registratie via de post thuisgestuurd.

Als u uw registratie nog dit jaar intrekt, bent u geen vergoeding over het volgende jaar verschuldigd. Doet u dit op of na 1 januari, dan bent u de vergoeding voor het volgende jaar verschuldigd.

Overnemen van een registratie

  • Mijn registratie wordt overgenomen

Daarvoor moet u eerst uw registratie opzeggen. Hoe u dat doet, leest u hierboven onder het kopje ‘Maritieme registratie opzeggen’. De nieuwe eigenaar moet dan binnen drie maanden na de beëindiging van de registratie een overname aan ons doorgeven via Mijn RDI.

  • Ik wil een registratie overnemen

Als particulier moet u in het bezit zijn van het juiste bedieningscertificaat. Zie de pagina ‘Examen en bedieningscertificatenvoor meer informatie hierover. Om een registratie over te nemen, moet de vorige eigenaar eerst de registratie beëindigd hebben. Als de beëindiging is afgerond, moet u binnen drie maanden via Mijn RDI een overname aanvragen.

Zowel voor bedrijven als voor particulieren gelden de volgende stappen: Na het inloggen in 'Mijn RDI', kiest u voor ‘Nieuwe zaak’ en vervolgens voor ‘Melding frequentiegebruik Maritiem’. Daaronder ziet u de optie ‘Overnemen registratie’ staan. U moet de radioroepletters (bijvoorbeeld PD2001) invullen die u van de vorige eigenaar heeft gekregen. U neemt de radioroepnaam over en indien van toepassing het MMSI-nummer. U kunt nu bepaalde geregistreerde gegevens van de vorige eigenaar aanpassen naar de gegevens van uw nieuwe schip, bijvoorbeeld de maritieme zendapparatuur, de scheepsnaam, kleur en search and rescue gegevens.