Frederieka de Jong - Juridisch expert

Frederieka werkt als Juridisch Expert/plaatsvervangend Coördinerend Jurist in het team Juridische Zaken. Ze is verantwoordelijk voor de complexe juridische vraagstukken die spelen binnen de Rijksinspectie Digitale Infrastructuur (RDI). Lees mee over haar werk bij de RDI. 

Frederieka de Jong
Beeld: ©RDI

Frederieka: “Ik voer onder andere juridische procedures namens de minister van Economische Zaken en Klimaat (EZK), maar ik zit bijvoorbeeld ook in een werkgroep die de veiling van de 3,5 GHz (5G) voorbereidt. Daarnaast onderhoud ik contacten met andere afdelingen binnen de RDI.”

Hoe ziet jouw team eruit?

Haar team valt onder de directie Bestuur, Juridische zaken en Communicatie (BJC). Dit is een afdeling met verschillende teams: o.a. Communicatie, Antennebureau, Strategie & Analyse en dus Juridische Zaken. “Ik vind het team Juridische Zaken erg leuk. Er werken veel jonge collega’s. De sfeer is goed. We zijn altijd bereid om een collega te helpen. Er is tijd voor overleg en om te sparren. Er wordt in ons team hard gewerkt, maar ook hard gelachen, en er is tijd voor gezelligheid. Zo wordt er regelmatig een borrel georganiseerd of gaan we op vrijdagmiddag samen een hapje eten in de stad.”

Er wordt in ons team hard gewerkt, maar ook hard gelachen.

Waarom werk je graag voor de RDI?

Wat Frederieka erg aansprak om bij de RDI te gaan werken, zijn de verschillende terreinen waarin de RDI werkzaam is: van (illegale) omroep, naar Telecom Security en hop, zo door naar vraagstukken over AI. “Geen dag is hierdoor hetzelfde. Ik hou erg van deze afwisseling! Het leukste bij de RDI vind ik dat we een organisatie zijn die ‘kijkt onder de motorkap’. We hebben hiervoor onder andere veel techneuten in dienst. Hierdoor moet je als jurist niet alleen verstand hebben van juridische vraagstukken, maar ook kennis/interesse in techniek hebben. Ook spelen er vaak economische vraagstukken. Deze combinatie van juridische, economische en technische vraagstukken maakt het voor juristen echt leuk en uitdagend om voor de RDI te werken.”

Hoe ziet de start voor een nieuwe medewerker eruit?

Frederieka vertelt dat je de eerste werkweken wordt opgevangen door verschillende collega’s van Juridische Zaken. Je kan zo rustig kennismaken met de verschillende taken en rechtsgebieden. Je krijgt daarnaast een buddy toegewezen die je wegwijs maakt in de organisatie en waar je al je vragen aan kunt stellen, van inhoudelijke vragen tot praktische vragen. “Verder krijg je al vrij snel zelf dossiers toegewezen (met een meelezer), zodat je zelfstandig aan de slag kunt en de wereld van de RDI kunt gaan ontdekken en je eigen kunt gaan maken. Je kunt bij elke collega aankloppen om even te sparren of gewoon voor een gezellig praatje.”

Wat zijn de ontwikkel- en doorgroeimogelijkheden?

Er is genoeg ruimte om (door) te groeien binnen de RDI. Door het doen van opleidingen en het behandelen van steeds complexere dossiers kun je jezelf ontwikkelen en daarmee doorgroeien. Frederieka is tien jaar geleden zelf binnengekomen als junior jurist. Door de jaren heen is zij doorgegroeid naar medior, senior en nu werkt ze als Juridisch expert/plaatsvervangend coördinerend Jurist.

Er is dus veel ruimte om jezelf te ontwikkelen. Zo wordt er 4 keer per jaar een JZ (Juridische Zaken)-dag georganiseerd, waarin o.a. juridische thema’s aan de orde komen. Daarnaast is er persoonlijk opleidingsbudget. Deze mag je besteden aan persoonlijke ontwikkeling en om je juridisch inhoudelijk te ontwikkelen. Frederieka heeft afgelopen jaar bijvoorbeeld een cursus Engels gevolgd bij Regina Coeli, een cursus Europeesrecht en een training voor het leiden van een hoorzitting. Volgend jaar gaat Frederieka de opleiding KIM NL volgen, om te ontwikkelen op leidinggevende capaciteiten.

Waarom moet iemand komen werken bij de RDI?

‘’Ik ben trots op mijn werk, omdat het werk van ons team echt bijdraagt om Nederland veilig en verbonden te houden. Wat mij opvalt is dat de collega’s bij de RDI veel kennis in huis hebben. Dat is heel plezierig samenwerken. Samenwerken is erg belangrijk binnen de RDI; dit is niet voor niets gekozen als een van onze kernwaarden. De RDI is een organisatie die bijdraagt aan maatschappelijke doelen en behoefte. De RDI is constant in beweging en krijgt nieuwe domeinen onder haar hoede. Dit vraagt veel creativiteit en flexibiliteit. Het geeft veel energie om hier je steentje aan bij te kunnen dragen. Kortom: je kunt hier veel leren en jezelf ontwikkelen en ook nog eens maatschappelijk nuttig zijn!

Benieuwd naar de mogelijkheden?

We maken graag vrijblijvend kennis met je. Neem contact op via personeelorganisatie@rdi.nl.