'Serious game’ biedt inzicht in gevolgen van uitval telecom

Wat betekent uitval van telecom voor een gemeentelijke organisatie? Die vraag stond 12 november centraal toen de gemeente IJsselstein meedeed aan de serious game ‘Uitval van Telecom’. Agentschap Telecom ontwikkelde deze game in het kader van het programma Telekwetsbaarheid.

Grote gevolgen voor verschillende processen

Het spelen van de game leverde de gemeente IJsselstein nieuwe inzichten op. Bijvoorbeeld dat nagedacht moet worden over hoe je medewerkers informeert als email en telefoon niet meer werken. Uitval van telecom heeft ook consequenties voor de Basisregistratie Personen (BRP). Hoe registreer je dan als gemeente aangiften van geboorten en overlijden? Programmamanager Openbare Orde en Veiligheid van de gemeente IJsselstein Joris Heerkens: ‘Hoe communiceer je met burgers? Hoe sta je in verbinding met hulpdiensten en crisisorganisatie? Het was nuttig om zo naar de eigen organisatie te kijken samen met collega’s.

Verbeteren serious game

De serious game leverde niet alleen de gemeente IJsselstein nieuwe inzichten op. Het spelen van de game geeft Agentschap Telecom input om de game te verbeteren. Een nieuwe versie wordt volgend jaar beschikbaar gesteld aan alle gemeenten.

Serious game ‘Uitval van telecom’

Agentschap Telecom ontwikkelde de serious game met onderzoeksbureau Revnext. De serious game is gericht op de ernst en bedreigingen voor de telecom-infrastructuur. Door de game te spelen krijgt een gemeente inzicht in wat uitval van telecom betekent voor hun eigen organisatie.

Meer weten?

Tijdens het symposium van Agentschap Telecom ‘Opstap naar weerbaarheid in een digitale samenleving’ op donderdag 22 november vertelt Revnext in een parallelsessie over de serious game bij de gemeente IJsselstein en laat zien hoe organisaties kunnen oefenen met Uitval van Telecom.