Oplossingen voor storing

Storing komt op verschillende manieren voor. Je merkt dit bijvoorbeeld aan haperend beeld op de televisie (of helemaal geen beeld), dat de afstandsbediening van de auto of garagedeur niet altijd goed reageert of dat een apparaat geen verbinding maakt.

Het gaat om verschillende apparaten. Zij (kunnen) draadloos werken, meestal via wifi. Voorbeelden van apparaten die kunnen storen, zijn:

  • Modems, wifirouters en -boosters
  • Smartphones en -watches, tablets en laptops
  • Draadloze speakers en koptelefoons
  • Babyfoons
  • Robotstofzuigers
  • Autosleutels
  • Beveiligingscamera’s
  • Andere slimme apparaten, zoals lampen, deurbellen, thermostaten, stekkers

Kort samengevat kan elk apparaat waar een stekker aan zit of waar een batterij/accu in zit, storing veroorzaken.

Tip 1: Ontdek welk apparaat stoort

Onderzoek bij storingen van apparaten in huis of een ander apparaat de storing veroorzaakt. Je doet dit door minimaal 1 minuut de stekker of de batterijen uit een ander apparaat te halen. Kijk of de situatie verbetert. Doe dit met alle apparaten in huis totdat je de boosdoener vindt.

Tip 2: Locatie van de apparaten

Apparaten kunnen ook storen als ze te dichtbij elkaar staan in huis. Denk bijvoorbeeld aan twee babyfoons die vlakbij elkaar staan. Zorg voor voldoende afstand. Denk daarbij ook aan de plek waar je apparaten plaatst; draadloze apparatuur kan erg gevoelig zijn voor de locatie waar je het apparaat plaatst. Een wifi-router plaats je bijvoorbeeld liever niet in een meterkast. Tegenwoordig zijn er trouwens prima oplossingen voor goede wifiverspreiding in je woning. Lees meer over hoe je het maximale uit je wifirouter haalt.

Het is je misschien makkelijker voor te stellen hoe dit werkt als je het zenden en ontvangen door apparatuur vergelijkt met een gesprek tussen mensen. In een rustige omgeving krijg je alles mee wat je gesprekspartner zegt. Maar in een volle ruimte kun je weleens een zin niet verstaan. Ditzelfde geldt voor apparatuur.

Uitleg van de nummers in de afbeelding

Meterkast

Veel apparaten samen in een kleine meterkast zorgen ervoor dat ze elkaar beïnvloeden. En er is signaalverlies naar buiten toe. Plaats daarom draadloze apparatuur, zoals wifirouters en accesspoints buiten de meterkast.

Slaapkamer of thuiskantoor

In een slaapkamer of thuiswerkplek zijn ook vaak veel apparaten samen te vinden. Zorg ervoor dat een accesspoint voor goede wifidekking goed vrij staat, voor een betere signaalverspreiding. Of (ver)stoort jouw babyfoon? Verplaats deze dan. In alle gevallen geldt: volg de instructies in de handleiding.

Kinderkamer

Steeds meer speelgoed is draadloos en/of verbonden met internet. Let dus op storingen, maar ook op de veiligheid, zoals privacy. Draadloze apparatuur (zoals op afstand bestuurbare auto’s en drones) werken vaak met een zender. Let dan ook zeker op een correcte CE-markering. Let ook op dat de frequenties zo staan ingesteld dat ze niet storen, zoals frequenties van wifi met huisautomatiseringen, zoals gekleurde lampen.

Woonkamer

In de woonkamer vind je apparatuur als wifi, huisautomatiseringen en televisies. Belangrijkste is om bij plaatsing van apparatuur altijd de instructies uit de handleiding te volgen. Plaats apparatuur niet te dicht bij elkaar, zeker niet als ze dezelfde frequenties gebruiken. En liever niet in een kast(je), omdat het signaal dan meer moeite heeft om erdoorheen te komen. Ook hebben signalen meer moeite om door metaal heen te komen.

Garage

In de garage vinden we apparatuur als gereedschap en een elektrische garagedeur. Een veelvoorkomend probleem is een garagedeur die niet reageert op de afstandsbediening. Afstandsbedieningen van garagedeuren kunnen gebruik maken van de zogenoemde 433MHz frequentie. Heb je last van dit probleem, en heb jij (of je buren) een weerstation met buitensensor, dan kan het zijn dat de batterij van de buitensensor bijna leeg is. Het ‘schreeuwt’ als het ware, waardoor de draadloze verbinding van de garagedeur verstoord wordt. Maar er kunnen ook andere storingsbronnen zijn. Of de accu of batterij van de garagedeur is simpelweg leeg.

In de afbeelding hierboven zie je welke apparaten in huis met elkaar kunnen storen en de invloed van de locatie. Ga met de muis over de + voor meer informatie.

Soms wordt de storing veroorzaakt door apparaten van de buren – of andersom: jij stoort met jouw apparatuur de buren. Probeer in beide gevallen een oplossing te zoeken die voor jullie allebei werkt. Geef aan welke impact de storing op jou heeft, maar heb ook oog voor de gevolgen van de buurman als hij de storing moet verhelpen.

Tip 3: Doe de CE-markering check

Controleer of jouw apparaten voorzien zijn van een CE-markering. Is dat niet het geval, dan is de kans groot dat het apparaat stoort. Voor meer informatie bekijk je de pagina over CE-markering.

Tip 4: Neem contact op met de verkoper

Heb je nog steeds last van storing, neem dan contact op met de verkoper van het product. Overleg of je een vervangend product kan krijgen, of dat je het product kan retourneren. Heb je je product tweedehands gekocht, dan kun je het beste contact opnemen met de fabrikant van het product.

Tip 5: Hebben meer mensen last van hetzelfde probleem?

Soms kan het nuttig zijn om via een zoekmachine te zoeken of andere mensen dezelfde problemen met het apparaat ervaren. Zo zijn er vaak fora op het internet waar mensen hun ervaringen met apparatuur uitwisselen. Hier kun je vaak ook oplossingen vinden.