Haal het maximale uit uw wifi-router

Een film kijken op de tablet, thuiswerken zonder internetkabels, gemakkelijk uw bankzaken regelen; we kunnen thuis niet meer zonder wifi. Een wifi-router verdeelt het internetsignaal over verschillende apparaten in huis, zoals over uw smartphone, laptop en printer. Ook zorgt de router voor de draadloze communicatie tussen de apparaten: uw wifi-netwerk. Met de onderstaande tips kunt u het maximale uit uw wifi-router halen. Daarmee krijgt u een stabielere en snellere wifi-verbinding en vergroot u het bereik. 

Kies een frequentie: 2.4 GHz en 5 GHz

De router die u gebruikt voor uw wifi-verbinding, werkt op een bepaalde frequentie en in een bepaalde band. Alle routers werken op 2.4 GHz. Alle huishoudens met een router in uw omgeving maken daardoor gebruik van dezelfde frequentie. Het gevolg van de drukbezette frequentieband kan zijn dat uw wifi-verbinding soms even niet werkt. De meeste routers zijn voorzien van een extra wifi-frequentieband, namelijk de 5 GHz. Naast de 2.4 GHz kunt u dan gebruik maken van de 5 GHz frequentieband, waardoor de kans op storingen wordt verkleind. Dat heeft alleen wel de kanttekening dat het bereik van 5 GHz kleiner is dan van 2.4 GHz.

Kies een rustig wifi-kanaal

Wifi kent naast verschillende frequenties ook verschillende wifi-kanalen. Een kanaal dat door veel huishoudens wordt gebruikt, zorgt voor een tragere wifi-verbinding. Het kan er zelfs voor zorgen dat de wifi wegvalt. De keuze voor een rustig wifi-kanaal is dus van groot belang voor een stabiele wifi-verbinding.

Sommige routers kiezen automatisch het meest rustige wifi-kanaal. U hoeft dan zelf niet te zoeken naar een rustig kanaal. Beschikt de router hier niet over, dan kunt u kiezen uit verschillende vrije wifi-kanalen. Met behulp van apps op uw smartphone, zoals de wifi-kanaal scanner, kunt u ook op zoek naar het meest vrije kanaal.

Kies de juiste landinstellingen

Bij het instellen van de router is het van belang om de juiste landinstellingen te kiezen. Stelt u dit verkeerd in, dan kan dit leiden tot storingen. Het kan er namelijk voor zorgen dat de router met meer vermogen zendt dan is toegestaan. Hierdoor stoort u andere apparaten, waardoor ze niet meer goed werken of zelfs helemaal niet meer.

Voor de juiste frequentie-instellingen, kanaalinstellingen en landinstellingen, verwijzen wij u naar de handleiding van de router.

Kies de juiste locatie

Heeft u niet overal een voldoende sterk signaal in huis, kijk dan of u de router kunt verplaatsen. De meterkast is een veelgebruikte plaats, omdat de internetaansluiting hier vaak binnenkomt. Maar aan deze plek zitten helaas ook nadelen. Elektriciteitsleidingen of andere kabels kunnen het signaal namelijk in een bepaalde richting afschermen. Ook achter de tv is niet de beste plek, aangezien de tv hetzelfde effect kan hebben. Ook de isolatie van woningen heeft effect op het bereik van de wifi. Zo kan een dichte deur al invloed hebben. Voor een voldoende sterk signaal op de bovenverdieping raden we een plek in de buurt van het trapgat aan. Qua locatie is een centrale plek in huis sowieso de beste optie. De tip is dus om het een en ander uit te proberen en te kijken wat het beste werkt.

Schaf een Mesh router aan

Door verschillende mesh routers in uw woning of pand te plaatsen, kunt u goede dekking in het hele pand creëren. Data wordt daarmee van de ene router naar de andere router gestuurd, totdat het de eindbestemming heeft bereikt. Hierdoor ontstaat een beter en sneller bereik. U kunt kiezen voor een bedraad of draadloos mesh netwerk. Houd er rekening mee dat een draadloos mesh netwerk minder stabiel is dan een bedraad netwerk.

Schaf een access point aan

Schiet uw router te kort in het bereik? Dan kunt u een access point aanschaffen. Het access point sluit u aan op de router en plaatst u vervolgens in de ruimte waar u wifi-verbinding wilt hebben.

Vraag uw provider

Ervaart u ondanks onze tips nog steeds problemen met uw wifi? Raadpleeg dan uw provider. De Rijksinspectie Digitale Infrastructuur (RDI) behandelt in principe geen wifi-storingen. Het gebruik van de zogenoemde vergunningsvrije frequenties is namelijk op ‘NIB’, ofwel ‘Non Interference Basis’. Dit houdt in dat u storingen van elkaar moet accepteren en u er alles aan moet doen om storingen te voorkomen. U leest er alles over in het artikel ‘Vergunningsvrij niet altijd storingsvrij’.