Het totale frequentiegebruik ligt vast in het Nationaal Frequentieplan (NFP). Het NFP geeft per frequentieband aan voor welk soort gebruik de band bestemd is. Zo zijn er banden speciaal bedoeld voor mobiele telefonie en internet, radio- en televisie-uitzendingen, luchtverkeersleiding, enzovoorts. De uitgangspunten staan in de nota Frequentiebeleid.
Nationaal Frequentieplan
Door de grote vraag naar frequenties voor draadloze technieken moet er zo efficiënt mogelijk worden omgegaan met de beschikbare frequentieruimte. Daarom is op grond van de Telecommunicatiewet een Nationaal Frequentieplan opgesteld. Dit is het bestemmingsplan van het frequentiespectrum dat onder andere regelt:
- waarvoor men een frequentieband mag gebruiken (bijvoorbeeld omroep of mobiele communicatie);
- of men een vergunning of registratie nodig heeft voor het gebruik van een frequentieband;
- hoe de beschikbare frequenties worden verdeeld.
Het NFP zorgt ervoor dat verschillend frequentiegebruik naast elkaar werkt zonder elkaar te storen. Het NFP brengt al het beoogde gebruik van de frequentieruimte daarom overzichtelijk in beeld. Het NFP wordt samengesteld door het ministerie van Economische Zaken, in nauwe afstemming met de Rijksinspectie Digitale Infrastructuur (RDI).
Nota Frequentiebeleid
De Nota Frequentiebeleid 2016 bevat de algemene doelstelling en uitgangspunten voor het frequentiebeleid, dat wil zeggen voor het bestemmen, verdelen en het gebruik van frequentieruimte voor de komende periode.
Nationaal Frequentieregister
Voor aanvullende informatie over de indeling van het frequentiespectrum volgens het Nationaal Frequentieplan (NFP) kunt u contact opnemen met de RDI via info@rdi.nl onder vermelding Nationaal Frequentieregister.
U kunt vragen stellen welke type radiodienst en bestemmingen er in frequentiebanden zijn. Ook is voor een groot aantal banden, onder andere de banden waarin vergunningsvrije toepassingen zijn toegestaan, de gebruiksparameters opvraagbaar. Denk aan bandbreedte, kanaalindeling, het uitgezonden vermogen en de bezettingsgraad. Ook kan informatie over vergunningen die verleend zijn via een veiling of een vergelijkende toets worden opgevraagd.