Agentschap geeft graafketen harde deadline

“De sector heeft nog twee jaar om CROW500-proof te worden. Uiterlijk op 1 januari 2022 werkt de hele graafketen volgens deze richtlijn.” Dat was de heldere boodschap die John Derksen (Hoofd Toezicht Agentschap Telecom) gaf tijdens een bijeenkomst van het Kabel- en Leiding Overleg (KLO). Deze opdracht is nodig om het aantal vermijdbare graafschades drastisch terug te dringen. Daar waren de aanwezige leden van het KLO het ook zeer mee eens.

Benaissa el Hammadi pakte als voorzitter van het KLO de handschoen op en deed duidelijke toezeggingen. “Het KLO gaat de graafketen helpen om CROW500-proof te worden. Dat wordt in ieder geval zichtbaar doordat 20 toonaangevende opdrachtgevers uiterlijk eind 2020 CROW500-proof zijn. In de periode daarna moet de rest van de keten volgen.” El Hammadi riep via de aanwezigen de hele keten op om die uitdaging aan te gaan: “Veilig graven is een mentaliteitskwestie.”

De CROW500 is een richtlijn die opdrachtgevers, netbeheerders en grondroerders helder aangeeft wat zij moeten doen om zorgvuldig te graven en zo graafschades te voorkomen. De richtlijn is in 2016 opgesteld in nauwe samenwerking met vertegenwoordigers uit de graafketen en door het KLO geadopteerd als het handvat om graafschades terug te dringen.