Voorkomen van graafschade vraagt andere mentaliteit

Met de houding van vandaag voorkomen we de schades van morgen niet. Dat is de boodschap die het Kabel en Leiding Overleg (KLO) en de toezichthouder Agentschap Telecom tijdens het KLO-seminar richting de sector hebben uitgesproken. De aanpak moet anders en daarom maken het KLO en Agentschap Telecom er beiden werk van om het aantal graafschades structureel naar beneden te brengen.

Opdrachtgevers, netbeheerders en grondroerders zijn samen verantwoordelijk voor het voorkomen van graafschade. Toch gaat het nog te vaak mis. In 2018 werd bij graafwerkzaamheden 41.000 keer een kabel of leiding geraakt. Naast persoonlijk leed brengen deze schades ook directe en indirecte verstoringen met zich mee. De sector mag niet tevreden zijn met deze cijfers, des te meer omdat het aantal schades het afgelopen jaar is gestegen.  

Onvoldoende effect

John Derksen (Hoofd Toezicht van Agentschap Telecom): “Op het KLO-Congres in 2016 is de CROW500 gepresenteerd. Deze richtlijn is samen met de hele graafketen tot stand gekomen. We zijn nu drie jaar verder en als toezichthouder zie ik dat de richtlijn nog onvoldoende effect heeft op het voorkomen van graafschades.” Derksen vervolgt: “Het is nu aan de keten om te laten zien dat het niet bij woorden blijft maar ze het probleem zelf kunnen oplossen. De sector heeft nog twee jaar om CROW500-proof te worden en dat uiterlijk op 1 januari 2022 de graafketen volgens de richtlijn werkt. ”

Mentaliteitskwestie

Benaissa el Hammadi (voorzitter van het KLO) “Veilig graven is een mentaliteitskwestie, dat verander je niet van de een op de andere dag. De afgelopen jaren heeft het KLO voor verbinding in de graafketen gezorgd. De volgende stap is om het verschil te gaan maken. Het KLO gaat de graafketen helpen om CROW500-proof te worden. Dit doen we door: het geven van inzicht, het delen van goede voorbeelden, door van elkaar te leren tijdens stages en door in de spiegel te laten kijken met behulp van audits.”

Doe mee!

Benaissa vervolgt: “De boodschap van de toezichthouder is helder. Als voorzitter van het KLO ga ik graag de uitdaging aan. Vanuit het KLO gaan we opzoek naar 20 toonaangevende bedrijven die eind 2020 CROW500-proof werken. Ga met ons deze uitdaging aan!”