Ruim zeventig procent elektriciteitsmeters recreatieparken voldoet niet

Net als in gewone huizen, staan in vakantiehuizen energiemeters. Die meten hoeveel gas en elektra huurders van een vakantiewoning verbruiken. Uit onderzoek van Agentschap Telecom blijkt dat de ‘tussenmeters’ die recreatiebedrijven hiervoor gebruiken vaak niet gekeurd zijn. Agentschap Telecom controleerde bijna 20.000 van dergelijke meters. Meer dan zeventig procent van de elektriciteitsmeters bleek niet aan de eisen te voldoen. Bijna alle gasmeters daarentegen wel.

Vakantieparken, maar ook jachthavens en campings, maken vaak gebruik van tussenmeters. Die zijn geïnstalleerd 'achter' de hoofdmeter en meten het energieverbruik van de individuele klanten. Het gaat hier om meters die door de recreatiebedrijven zelf beheerd worden, en niet door regionale netbeheerders. Agentschap Telecom controleerde 14.000 elektriciteitsmeters en 6.000 gasmeters om vast te stellen of deze tussenmeters gekeurd waren. Gekeurde meters zijn geijkt, verzegeld en betrouwbaar en voldoen daarmee aan de Metrologiewet. De afnemer kan er dan op vertrouwen dat hij niet te veel betaalt. Bij 74% van de elektriciteitsmeters weet de afnemer dat dus niet zeker.

Agentschap Telecom roept recreatieparken daarom op te controleren of de tussenmeters die ze gebruiken voor het verrekenen van energieverbruik wel gekeurd zijn. Als deze meters niet geijkt en verzegeld zijn moeten zij vervangen worden. Professionele installatiebedrijven kunnen hierbij helpen. Agentschap Telecom zal blijven toezien op naleving van de Metrologiewet. Overigens kunnen er bij het vervangen van meters -  behalve de Metrologiewet - ook andere wettelijke verplichtingen gelden.