Roger van den Boom - Inspecteur

Roger van den Boom werkt binnen de Rijksinspectie Digitale Infrastructuur (RDI) voor het team Inspecties & Metingen. Hij houdt als inspecteur daarbij toezicht op de Metrologiewet, Waarborgwet en de Wet informatie-uitwisseling bovengrondse en ondergrondse netten en netwerken, afgekort WIBON. Lees mee hoe Roger dit doet en waarom.

Roger van den Boom - Inspecteur RDI
Beeld: ©Roger van den Boom

Het werk van een inspecteur

Roger: “Alle meetinstrumenten die gebruikt worden voor een geregelde meettaak, hebben te maken met de Metrologiewet. Consumenten en bedrijven moeten erop kunnen vertrouwen dat iets wat zij kopen of verkopen de juiste hoeveelheid is, in bijvoorbeeld liters en kilo’s. Daarnaast gaat het ook om een gelijk speelveld. De RDI houdt toezicht op de naleving van de Metrologiewet. Wij controleren onder andere weegschalen, weegbruggen, weegmachines, bezinepompen, elektriciteitsmeters, gasmeters, laadpalen, opslagtanks, etc. We bezoeken onaangekondigd bedrijven die gebruik maken van deze meetmiddelen. Mijn werkgebied is ongeveer de helft van Nederland.

Daarnaast werk ik ook als inspecteur voor toezicht op de WIBON. Ik bezoek onaangekondigd locaties waar er graafwerkzaamheden zijn, daar inspecteer ik op het zorgvuldig graven. Op dat moment kijk ik of er een digitale KLIC aanwezig is en of er voldoende proefsleuven zijn gemaakt. Ook kijk ik of de werkzaamheden in het geheel plaatsvinden binnen het polygoon en of er op een juiste manier wordt voorgestoken. Het gaat ook om een stukje bewustwording van de persoon die daar mechanisch aan het graven is. Dit alles om zoveel mogelijk graafschade te voorkomen. Graafschade kost namelijk het bedrijfsleven veel geld. Ook is er maatschappelijke overlast, zoals tijdelijk geen drinkwater, elektriciteit of internet. Bovendien kan het gevaarlijk zijn.

De RDI doet belangrijk werk. Ik ben er trots op dat ik echt iets bijdraag om onze maatschappij een beetje beter te gaan maken.”

Afdeling

Het team waarin Roger werkt - Inspecties & Metingen - valt onder de directie Apparatuur. Samen met de teams Toelating & Standaardisatie en Markttoezicht draagt het zorg voor veilige en betrouwbare apparaten binnen de digitale en analoge infrastructuur.

Roger: “Binnen de afdeling is de betrokkenheid tussen de collega’s goed. Er heerst een fijne werksfeer, zonder spanningen. Mensen zijn sociaal en open, wat zorgt voor een goede en open cultuur binnen de RDI. Iedereen is aanspreekbaar en de lijnen zijn kort. We hebben te maken met veel uitdagingen en ontwikkelingen: dat houdt het werk leuk en dynamisch.”

Goede arbeidsvoorwaarden

“Ik heb veel verantwoordelijk én vrijheid in de uitvoering van mijn werk. Ook de arbeidsvoorwaarden binnen de RDI zijn erg goed. Je hebt veel mogelijkheden om jezelf te blijven ontwikkelen, bijvoorbeeld met cursussen en opleidingen.

Het plaatsonafhankelijk werken is ook goed geregeld. Ik bezoek voornamelijk bedrijven op locatie, maar ik werk ook een paar keer in de week een paar uur in de ochtend thuis. Een of twee keer per maand ben ik op kantoor. Zo werk ik vanaf verschillende locaties mee aan het veilig verbonden houden van Nederland.”

Benieuwd naar jouw mogelijkheden?

We maken graag vrijblijvend kennis met je. Neem contact op via personeelorganisatie@rdi.nl.