Het werk van de Rijksinspectie Digitale Infrastructuur

Hier vindt u een visuele impressie van het werk van de Rijksinspectie Digitale Infrastructuur (RDI). Nederland staat in deze praatplaat – net als in ons werk – centraal: vanuit een gedeelde visie en maatschappelijke verantwoordelijkheid werken we bij de RDI aan een veilig verbonden Nederland. Met als belangrijkste domein de digitale infrastructuur. De digitalisering biedt namelijk voordelen voor burgers, bedrijven en organisaties.

Beeld: ©RDI


De ontwikkelingen, te zien in de linkerbovenhoek, gaan snel. Het blijft belangrijk om nadelen en risico’s van digitalisering te weren. De afhankelijkheid van de digitale infrastructuur neemt toe – en daarmee de kwetsbaarheid van onze samenleving. Want wat zijn bijvoorbeeld de gevolgen voor ons land als de telecom uitvalt door een cyberaanval van hackers?

In de groene schijven ziet u voorbeelden van toepassingen in de digitale infrastructuur, zoals slimme meters, laadpalen en veilige online informatieoverdracht. De ontwikkelingen gaan razendsnel. Als autoriteit voorspellen we vanuit onze professionaliteit ontwikkelingen en trends, en geven we daar een constructieve invulling aan. En door de samenwerking in alle lagen, zorgen we ervoor dat de digitale infrastructuur, ondanks de snelle ontwikkelingen, voor iedereen beschikbaar en betrouwbaar blijft. Een digitaal netwerk waar Nederland altijd op kan vertrouwen. Vertrouwen op bijvoorbeeld een continue beschikbaarheid van de alarmcentrale, dat elke antenne veilig is en het veilig gebruiken van gecertificeerde producten.

De domeinen waarvoor de RDI zich inzet, liggen op de ‘tafel’ van Nederland. Deze lopen uiteen van kabels & leidingen tot clouddiensten, en van 5G tot energie. De diversiteit van gebruikers en toepassingen in het spectrum, maakt het aanbrengen van een ordening noodzakelijk. Zo maakt een goede frequentieverdeling dat een groot evenement het vliegverkeer niet stoort. De RDI zorgt daarnaast voor overzicht, om zo de grootste belangen, risico’s en opgaven in beeld te houden. Door bewaking en signalering nemen we onze verantwoordelijkheid om te sturen op naleving, interventies en gedragsverandering. Met onderzoek, bijvoorbeeld naar digitale veiligheidseisen van IoT-apparatuur of het toezicht op AI-toepassingen, levert de RDI een bijdrage aan innovatie en beleidsontwikkeling. Zo verbinden we technische innovatie feilloos met sociale en maatschappelijke ontwikkelingen. Zodat ook u echt optimaal profiteert van de voordelen van digitalisering.