Aanvraagperiode 5G-veiling begint op 15 februari 2024

Veiling start naar verwachting nog voor de zomer

Geïnteresseerde partijen uit binnen- en buitenland kunnen vanaf donderdag 15 februari 2024 een aanvraag indienen voor deelname aan de frequentie-veiling voor 5G in de 3,5 GHz band. De veiling zelf start naar verwachting nog voor de zomer. De Rijksinspectie Digitale Infrastructuur voert de veiling uit, in opdracht van het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat. 

Martijn Meijers, directeur Infrastructuur van de RDI: “De voorbereiding van de veiling kan nu echt van start! En daar gaat de RDI hard mee aan de slag. Nederland kan daardoor straks echt profiteren van de innovatieve toepassingen die met de 5G- technologie mogelijk worden. Dat is belangrijk voor ons land, want het is essentieel voor onze verdere economische ontwikkeling. Bovendien biedt het supersnelle internet de consument ook veel nieuwe en praktische mogelijkheden."

Opzet veiling landelijke 5G-vergunningen

De vergunningen worden verdeeld in een meerrondenklokveiling. Deelnemers bieden bij oplopende prijzen op het aantal vergunningen dat zij wensen, net zo lang tot vraag en aanbod precies gelijk zijn. De startprijs in de veiling bedraagt in totaal €170 miljoen. De totale looptijd van de vergunningen is ruim zestien jaar.

Eisen in de vergunningen

Bij de eerdere veiling in 2020 heeft het kabinet al hoogwaardige mobiele dekking vastgelegd met een dekkingseis van 98% van de oppervlakte van elke Nederlandse gemeente. En voor elke -nu te verdelen- vergunning geldt een ingebruiknameverplichting.  De gemiddelde snelheid van mobiel internet in Nederland zal straks meer dan 100 Megabit per seconde zijn.