Start inschrijving symposium ‘Opstap naar weerbaarheid’

Op donderdag 9 december 2021 organiseert Agentschap Telecom de vierde editie van het jaarlijkse symposium ‘Opstap naar weerbaarheid’. Het thema van het symposium is de energietransitie en de afhankelijkheid van digitale ecosystemen. Vanaf vandaag start de inschrijving. Deelname is gratis.

De digitale transitie is een voorwaarde voor de energietransitie

Het thema van het symposium is de energietransitie en de afhankelijkheid van digitale ecosystemen. Nieuwe energiebronnen zijn gekoppeld aan tal van IT- en communicatienetwerken. Het omschakelen of bijschakelen naar andere/nieuwe energiebronnen gaat hierdoor hand in hand met een verdere digitalisering. Het gevolg is een digitaal ecosysteem dat allerlei nieuwe kwetsbaarheden en risico’s met zich meebrengt.

Hoe gaan we om met deze digitale ecosystemen? Welke risico’s en kwetsbaarheden zijn er? Hoe voorkomen we uitval van systemen? Wie is waarvoor verantwoordelijk en wat is de rol van Agentschap Telecom? Is digitalisering wel zo duurzaam? Nieuwe energiebronnen hebben invloed op andere systemen, denk aan elektromagnetische storingen door zonnepanelen. Wie is hierin, waarvoor verantwoordelijk? Kwetsbaarheden in systemen en processen kunnen de digitale continuïteit ernstig verstoren. Wat kun je daartegen doen?

Het zijn enkele voorbeelden van vragen die aan de orde komen tijdens het symposium.