Slimme apparaten en digitale veiligheid

Wat zijn slimme apparaten?

Slimme apparaten zijn verbonden met het internet. Als gebruiker heeft u de controle over deze apparaten. De apparaten kunnen op afstand uw instructies ontvangen, gegevens doorgeven en zelf actie ondernemen. Een slimme rookmelder alarmeert bijvoorbeeld niet alleen dat er rookontwikkeling is, maar geeft dat ook door via een app op uw smartphone. En op weg naar huis kunt u de verwarming van uw huis alvast aanzetten met de slimme thermostaat, die ook nog eens uw verbruik inzichtelijk maakt. Slimme apparaten zorgen dus voor veiligheid en gemak en zijn voor veel mensen van toegevoegde waarde.

Hoe veilig zijn slimme apparaten?

In Nederland en Europa zijn geen regels voor de digitale veiligheid van slimme apparaten. Fabrikanten kunnen nu nog zelf bepalen aan welke digitale veiligheidseisen hun apparaten voldoen. Gevolg is dat lang niet alle apparaten veilig zijn. Dat bleek ook uit ons onderzoek naar de digitale veiligheid van slimme apparaten uit 2019. Veel apparaten maken gebruik van verbindingen die eenvoudig af te luisteren zijn en standaardinstellingen die niet veilig zijn. Het uitvoeren van een update is vaak omslachtig. Hierdoor loopt u risico’s dat uw gegevens op straat komen te liggen of dat u gehackt wordt. Wildvreemden kunnen dan meekijken met uw beveiligingscamera of uw slimme slot overnemen.

Tips bij aanschaf en gebruik

Op dit moment zijn er nog slimme apparaten te koop in Nederland die niet veilig zijn. Dat willen we veranderen binnen Europa, maar zo ver is het nog niet. Als u niet oplet bij de aanschaf en het gebruik, kunnen uw gegevens zomaar op straat komen te liggen of kunnen hackers toegang krijgen tot uw slimme apparaten. Daarom heeft de Rijksinspectie Digitale Infrastructuur (RDI) een aantal tips voor de aanschaf en het gebruik van uw slimme apparaten op een rij gezet.

Eisen aan apparaten

Fabrikanten kunnen nu nog zelf bepalen aan welke veiligheidseisen hun slimme apparaten voldoen. Het is daarom niet verwonderlijk dat fabrikanten hier hun eigen visie op hebben en lang niet alle verkochte slimme apparaten voldoende veilig zijn voor gebruik. De RDI wil dat dit verandert. We willen minimum veiligheidseisen voor slimme apparaten. Dat willen we doen via de Radio Equipment Directive, waar ook andere technische eisen van radioproducten onder vallen. Een product dat voldoet aan deze wetgeving is te herkennen aan de CE-markering. Alleen producten met CE-markering mogen verkocht worden in Europa. Dat geeft meer zekerheid voor consumenten.

Logo CE-markering