Aanvraagformulier bedieningscertificaat

Met dit formulier kunt u een bedieningscertificaat aanvragen voor een basiscertificaat Marifonie, een beperkt certificaat maritieme radiocommunicatie (MARCOM-B) of een algemeen certificaat maritieme radiocommunicatie (MARCOM-A). Doe dit uiterlijk 5 jaar nadat u het examen heeft gehaald.  Voor een aanvraag geldt een verwerkingstermijn van 8 weken.

Let op! De aanvraag moet volledig en op de juiste manier ingevuld zijn. Hieronder geven wij uitleg. Lees deze toelichting goed door en houd de uitleg bij hand als u het aanvraagformulier invult.

Drukke periode: Deze periode is dit jaar extreem druk. Daarom kost de verwerking van uw certificaataanvraag veel meer tijd dan gebruikelijk. We vragen om uw geduld en bieden onze excuses aan voor het ongemak. We waarderen uw begrip enorm. Bedankt!

Hoe vraag ik een bedieningscertificaat via de e-mail aan?

Aanvragen gaat zo:

1) Download het formulier 'Aanvraagformulier bedieningscertificaat'.

2) Vul het formulier in op uw computer en sla het op. 

3) Stuur een mail naar info@rdi.nl met de drie aparte bijlagen:

  • Het ingevulde aanvraagformulier.
  • Een kopie van uw getuigschrift die u van uw exameninstelling heeft ontvangen*. Hiervoor kunt u een scanner gebruiken, maar een goede foto volstaat ook.
  • Een digitale, recente foto van uw gezicht. Die foto komt op uw bedieningscertificaat.

*Heeft u na 30 juni 2023 examen gedaan bij het CBR? Dan stuurt het CBR de uitslag van uw theorie- en of praktijkexamen rechtstreeks naar ons door. Een kopie is dan niet nodig.

Heeft u voor 1 juli 2023 een theorie-examen en vanaf 1 juli een praktijkexamen gedaan en heeft u nog geen bedieningscertificaat aangevraagd? Dan ontving u van één van de examens een getuigschrift. Stuur in dat geval wel een kopie van dat getuigschrift mee met uw aanvraag.

Welke foto’s zijn bruikbaar?

Formaat en bestandstype

  • Bestandsgrootte van minimaal 150 kB. Het maximum is 5 MB.
  • Het bestandstype moet .jpeg zijn.

E-mail het aanvraagformulier en de bijlagen naar info@rdi.nl.

Voldoet uw aanvraag niet aan de hierboven genoemde punten, dan nemen we deze niet in behandeling. U ontvangt dan een replymail waarin wij u verzoeken om uw aanvraag opnieuw aan te leveren.

Liever via de post versturen?

Vraagt u het certificaat liever schriftelijk aan? Stuur dan alle documenten naar:

Rijksinspectie Digitale Infrastructuur
t.a.v. Certificaten Maritieme Radiocommunicatie
Postbus 450
9700 AL Groningen

(Vermeld op de achterzijde van de foto uw naam en geboortedatum).