Start KLO-campagne ‘Graafschade voorkomen we samen’

Op 23 november 2017 startte de campagne ‘Graafschade voorkomen we samen’. De campagne is een initiatief van het Kabel- en Leidingoverleg (KLO). Hierin zijn netbeheerders, grondroerders en beheerders van de ondergrond verenigd. Doel van de campagne is schade aan ondergrondse kabels en leidingen door graafwerkzaamheden te voorkomen.

Vorig jaar waren er bijna 35.000 meldingen van graafschade. Hoofdinspecteur-directeur Peter Spijkerman van Agentschap Telecom daarover: "Dat is te veel. Streven van de graafketen is namelijk dat er in 2018 minder dan 25.000 graafschades zijn. Niet voor niets heb ik eerder dit jaar als toezichthouder het signaal Code Oranje afgegeven; de doelstelling vraagt namelijk om een extra inspanning van de gehele sector. Elke schakel heeft daarbij zijn eigen verantwoordelijkheid en moet die ook pakken. Ik verwacht dat deze KLO-campagne dat bewustzijn vergroot."

Peter Spijkerman, hoofdinspecteur-directeur van Agentschap Telecom (links) en Jan Peters, voorzitter van het KLO (rechts)
Peter Spijkerman, hoofdinspecteur-directeur van Agentschap Telecom (links) en Jan Peters, voorzitter van het KLO (rechts)

Agentschap Telecom is toezichthouder op de Wet Informatie-uitwisseling Ondergrondse Netten (WION). Deze wet ziet er op toe dat er in Nederland zorgvuldig wordt gegraven. Onzorgvuldig graven kan leiden tot leveringsonderbrekingen van essentiële zaken als gas, water, elektriciteit en telecommunicatie.