Agentschap Telecom pleit voor eisen cyberveiligheid apparaten

Acht simpele eisen kunnen de cyberveiligheid van ‘slimme apparatuur’ al sterk verbeteren. Dat blijkt uit onderzoek dat in opdracht van Agentschap Telecom is uitgevoerd. Agentschap Telecom beveelt fabrikanten van slimme apparaten aan de acht eisen te gebruiken bij de productie van en handel in slimme apparatuur.

Slimme apparaten zijn apparaten die met elkaar of met internet zijn verbonden. Voorbeelden hiervan zijn een smart tv, een thermostaat die via het internet verbonden is met een smartphone of een horloge dat de hartslag meet en stappen telt. De digitale veiligheid van zulke apparatuur is vaak niet op orde, zo bleek uit eerder onderzoek van Agentschap Telecom.

Om consumenten beter te beschermen tegen cyberaanvallen moeten daarom standaard fabriekswachtwoorden verboden worden, zo stellen de onderzoekers onder meer. Het installeren van updates moet geautomatiseerd verlopen, fabrikanten moeten beveiligde verbindingen gebruiken en geen onnodige verbindingen toestaan. Ook moeten fabrikanten en aanbieders van slimme apparaten consumenten beter informeren over het veilig gebruiken van slimme apparaten. De acht eisen zijn niet uitputtend maar zorgen samen voor het grootste veiligheidseffect om als basisniveau te verplichten in de EU.

“Het is een onaanvaardbaar risico dat er nog steeds geen veiligheidseisen zijn waar slimme apparaten aan moeten voldoen. Met dit onderzoek nemen we als Nederland het voortouw om regels verankerd te krijgen binnen Europa.”, aldus Angeline van Dijk, inspecteur-generaal van Agentschap Telecom.

Nederland maakt zich in de EU hard voor het stellen van wettelijke minimumeisen voor digitale veiligheid aan slimme apparaten via de Radio Equipment Directive. Dit is onderdeel van de Roadmap Digitaal Veilige Hard- en Software. Die is gericht op het verbeteren van de cybersecurity van ICT-producten en diensten.  

Gebruikers van slimme apparaten kunnen zelf ook al veel doen om hun apparaten minder kwetsbaar te maken voor ongewenste toegang en cyberaanvallen: voer regelmatig updates uit, kies een sterk wachtwoord, deel zo min mogelijk informatie met het apparaat en koppel het apparaat niet onnodig aan een netwerk. Veel apparaten hoeven voor gebruik niet online te zijn. Bekijk hier alle tips voor veilig gebruik van slimme apparaten.