Uitleg digitaal ondertekenen met een digitale ID

Enkele formulieren moet u digitaal ondertekenen met uw digitale ID. Op deze pagina leggen we uit hoe u uw digitale handtekening aanmaakt en hoe u iets digitaal ondertekent. 

Digitale ID voor ondertekenen formulier

Om uw formulier digitaal te ondertekenen, klikt u op het handtekeningenveld onderaan het formulier. Er opent een nieuw scherm.

Printscreen van wat u te zien krijgt als u een formulier digitaal moet ondertekenen: naam ondertekenaar, datum, plaats, handtekening

Als u al een digitale ID heeft, dan krijgt u een keuzescherm waarin u kunt kiezen met welk digitale ID u het formulier wilt ondertekenen. Vervolgens drukt u op ‘ondertekenen’ en dan bent u klaar. Heeft u al een digitale ID, maar wilt u een nieuwe maken? Dan kunt u onder ‘ondertekenen als’ kiezen voor ‘nieuwe ID……’. Daarna volgt u de stappen zoals hieronder beschreven.

Een nieuwe digitale ID aanmaken

Heeft u nog geen digitale ID, dan krijgt u een scherm waarin u kunt kiezen om een digitale ID te maken. Volg daarvoor onderstaande stappen.

1) Selecteer de optie ‘Een nieuwe digitale ID die ik nu wil maken’ en klik op ‘Volgende’.

Printscreen van wat u te zien krijgt als u een digitale handtekening wilt aanmaken, waarbij u de optie een nieuwe digitale handtekening kunt aanklikken

2) U krijgt een scherm waarin u moet kiezen hoe u uw digitale ID wilt opslaan.

U kunt kiezen uit twee mogelijkheden voor het opslaan van uw digitale ID. Deze worden hieronder toegelicht.

  • Nieuw PKCS#12-bestand voor digitale ID's

Als u uw digitale ID op deze manier opslaat, is deze beveiligd met een wachtwoord. Elke keer als u een formulier ondertekent, moet u uw wachtwoord invoeren. U kunt uw digitale ID ook bij andere besturingssystemen (Window, Mac OS) gebruiken door het te verplaatsen.

  • Windows-certificaatarchief (alleen Windows)

Als u uw digitale ID op deze manier opslaat, is deze beschikbaar voor alle Windows-toepassingen. Het is dan beveiligd via uw Windows aanmelding. Eenmaal ingelogd in uw Windows omgeving, kunt u een formulier ondertekenen zonder dat u nog een wachtwoord hoeft in te voeren. U kunt uw digitale ID niet bij een ander besturingssysteem gebruiken.

Printscreen van wat u te zien krijgt als u een formulier digitaal moet ondertekenen, op welke plek u deze wilt opslaan. U kunt dan kiezen uit de twee opties.

3) Er opent weer een nieuw scherm. Vul uw naam, e-mailadres en eventueel andere persoonlijke gegevens in. Wanneer u een document certificeert of ondertekent, verschijnt de opgegeven naam in het veld ‘handtekening’ en in het handtekeningvenster.

In dit scherm kunt u er ook voor kiezen om unicode-ondersteuning in te schakelen. Met deze optie beschikt u over een uitgebreidere tekenset (bijvoorbeeld met symbolen) om uw persoonlijke gegevens in te vullen. Wanneer u de keuze inschakelt, verschijnen er extra invulvelden om uw persoonsgegevens met de unicode standaard in te vullen.

Printscreen van wat u te zien krijgt als u een formulier digitaal moet ondertekenen: het invullen van gegevens voor het toevoegen van uw digitale ID

Kies vervolgens een versleutelingsalgoritme. De optie 2048-bit RSA biedt een hogere beveiliging dan 1024-bit RSA, maar de versleuteling met 1024-bit RSA wordt door meer apparaten en toepassingen ondersteund. Voor het ondertekenen van formulieren bij de Rijksinspectie Digitale Infrastructuur (RDI) kunt u beide vormen gebruiken.

Printscreen van wat u te zien krijgt als u een formulier digitaal moet ondertekenen: keuze uit verschillende sleutelalgoritmes

Kies tot slot een optie bij ‘Digitale ID gebruiken voor’. Hier geeft u op of u de digitale ID wilt gebruiken voor handtekeningen, voor gegevensversleuteling of voor beide. Klik vervolgens op ‘Volgende’ (bij een PKCS#-bestand) of ‘Voltooien’ (bij een Windows-certificaat).

Printscreen van wat u te zien krijgt als u een formulier digitaal moet ondertekenen: opties om te kiezen waarvoor u uw digitale ID gaat gebruiken

4) Heeft u gekozen voor een PKCS#-bestand, dan moet u als laatste nog een wachtwoord opgeven. Door middel van een sterktemeter wordt de sterkte van uw wachtwoord direct beoordeeld. U gebruikt het ingevoerde wachtwoord later om documenten te ondertekenen of te versleutelen.

Wanneer u ervoor gekozen heeft u om digitale ID in het Windows-certificaatarchief op te slaan, hoeft u geen wachtwoord meer op te geven. Zoals bij stap 2)is toegelicht, is uw digitale ID dan beveiligd via uw Windows aanmelding en bij het aanmaken van uw digitale ID bent u al aangemeld in uw Windows omgeving.

printscreen digitale id ondertekenen: Heeft u gekozen voor een PKCS#-bestand, dan moet u als laatste nog een wachtwoord opgeven.

Komt u er niet uit?

Heeft u toch nog vragen over de digitale handtekening? Neem dan contact met ons op.