Veilingen

De Rijksinspectie Digitale Infrastructuur (RDI) verdeelt vergunningen voor het gebruik van frequenties. Bijvoorbeeld voor radio en televisie en voor mobiele communicatie (telefonie, internet, 4G, 5G).  Dit gebeurt via een veiling.

Veilingen omroepfrequenties

Schaarse frequentieruimte voor commerciële omroepen verdelen we via een veiling of een vergelijkende toets. Lees meer over veilingen voor radio en televisie.

Verdeling op afroep

Bij Verdeling op afroep (VOA) toetsen we eerst of er schaarste is. Pas daarna maken we de keuze voor veilen of direct verlenen van vergunningen. Meer informatie vindt u in de Regeling Verdeling op afroep.

In het Nationaal Frequentieplan is één frequentieband aangewezen voor VOA. Dat is de 700 MHz op de Noordzee. Vanaf 8 januari 2024 is ook de 450-470 MHz-band beschikbaar voor de uitgifte van één vergunning via Verdeling op afroep.  

Veiling frequenties openbare mobiele communicatie

Met de 3,5 GHz-veiling in 2024 verdeelt de Rijksinspectie Digitale Infrastructuur landelijk beschikbare frequentieruimte voor mobiele communicatie op de 3450 tot 3750 megahertz (MHz) band. Met deze vergunningen kunnen aanbieders snelle mobiele communicatie aanbieden. 

Meer informatie over deze veiling, vindt u op de pagina veiling 3,5 GHz.

Eerdere veilingen

De multibandfrequentieveiling hebben we in 2020 afgerond. VodafoneZiggo, KPN en T-mobile hebben de vergunningen gekregen. Meer over deze veiling vindt u in ons archief. Ook eerdere veilingen kunt u daar terugvinden.

Nationaal frequentiebeleid

Op  Rijksoverheid.nl leest u meer over hoe de overheid omgaat met de uitgifte van frequentieruimte van onder meer landelijke openbare communicatienetwerken.