Oplossingen voor storing

Storing komt op verschillende manieren voor. Je merkt dit bijvoorbeeld aan haperend beeld op de televisie (of helemaal geen beeld), dat de afstandsbediening van de auto of garagedeur niet altijd goed reageert of dat een apparaat geen verbinding maakt. Bekijk hieronder de tips om storingen in huis op te lossen.

In de afbeelding hieronder zie je welke apparaten in huis met elkaar kunnen storen en de invloed van de locatie. Ga met de muis over de + voor meer informatie. 

Uitleg van de nummers in de afbeelding

Meterkast

Veel apparaten samen in een kleine meterkast zorgen ervoor dat ze elkaar beïnvloeden. En er is signaalverlies naar buiten toe. Plaats daarom draadloze apparatuur, zoals wifirouters en accesspoints buiten de meterkast.

Slaapkamer of thuiskantoor

In een slaapkamer of thuiswerkplek zijn ook vaak veel apparaten samen te vinden. Zorg ervoor dat een accesspoint voor goede wifidekking goed vrij staat, voor een betere signaalverspreiding. Of (ver)stoort jouw babyfoon? Verplaats deze dan. In alle gevallen geldt: volg de instructies in de handleiding.

Kinderkamer

Steeds meer speelgoed is draadloos en/of verbonden met internet. Let dus op storingen, maar ook op de veiligheid, zoals privacy. Draadloze apparatuur (zoals op afstand bestuurbare auto’s en drones) werken vaak met een zender. Let dan ook zeker op een correcte CE-markering. Let ook op dat de frequenties zo staan ingesteld dat ze niet storen, zoals frequenties van wifi met huisautomatiseringen, zoals gekleurde lampen.

Woonkamer

In de woonkamer vind je apparatuur als wifi, huisautomatiseringen en televisies. Belangrijkste is om bij plaatsing van apparatuur altijd de instructies uit de handleiding te volgen. Plaats apparatuur niet te dicht bij elkaar, zeker niet als ze dezelfde frequenties gebruiken. En liever niet in een kast(je), omdat het signaal dan meer moeite heeft om erdoorheen te komen. Ook hebben signalen meer moeite om door metaal heen te komen.

Garage

In de garage vinden we apparatuur als gereedschap en een elektrische garagedeur. Een veelvoorkomend probleem is een garagedeur die niet reageert op de afstandsbediening. Afstandsbedieningen van garagedeuren kunnen gebruik maken van de zogenoemde 433MHz frequentie. Heb je last van dit probleem, en heb jij (of je buren) een weerstation met buitensensor, dan kan het zijn dat de batterij van de buitensensor bijna leeg is. Het ‘schreeuwt’ als het ware, waardoor de draadloze verbinding van de garagedeur verstoord wordt. Maar er kunnen ook andere storingsbronnen zijn. Of de accu of batterij van de garagedeur is simpelweg leeg.