Digitale omroep via de ether

De Rijksinspectie Digitale Infrastructuur (RDI) verleent vergunningen voor digitale radio-omroep via de ether (DAB+) en digitale televisie via de ether (DVB-T2). Frequentieruimte voor commerciële omroepen wordt verdeeld via een veiling of een vergelijkende toets. Wij publiceren de aankondiging van nieuwe verdelingen van deze vergunningen op onze website.

Digitale radio via de ether (DAB+)

De vergunninghouders van digitale radio sluiten een samenwerkingsovereenkomst af voor uitzendingen in DAB+. Bij digitale radio kunnen in één keer meerdere programma’s tegelijkertijd uitgezonden worden via een zogenoemde multiplex.

Landelijke commerciële omroepen werken samen in één landelijke multiplex. Niet-landelijke commerciële omroepen werken samen met regionale publieke omroepen en een middengolf vergunninghouder in vijf niet-landelijke multiplexen. Ook de lokale omroepen maken gebruik van multiplexing.

Voor DAB+ is een meetprotocol ingebruiknameverplichting vastgesteld. Het protocol is voor alle lagen van toepassing, behalve op laag 6.

Lokale digitale radio-omroep

Lokale publieke en commerciële omroepen kunnen een vergunning aanvragen voor lokale digitale radio-omroep. Deze vergunningen worden op volgorde van binnenkomst verleend.

Overzicht vergunningen digitale radio

Hieronder vindt u overzichten met uitgegeven vergunningen voor digitale radio via de ether (DAB+):

Vergunningverlening digitale televisie via de ether (DVB-T2)

Digitale televisie-uitzendingen via de ether worden verzorgd via de techniek DVB-T2. De publieke omroep krijgt voorrang bij het verlenen van een vergunning voor digitale televisie. De Nederlandse Publieke Omroep (NPO) heeft een vergunning voor digitale televisie. KPN/Digitenne heeft een vergunning voor het uitzenden van commerciële digitale televisie.

Overzicht digitale omroepzenders via de ether (DAB+ en DVB-T2)

De applicatie Digitale omroepzenders toont alle digitale omroepzenders (DAB+ en DBV-T2), inclusief de frequenties, kanalen en opstelpunten.

DAB+ landschap in 2020

Netwerken voor digitale radio (DAB+) veranderen snel. We geven nieuwe DAB-lagen uit en delen oude DAB-lagen anders in. Maar hoe zag het DAB+ landschap er in 2020 uit? Dat leest u in De staat van het DAB+ radiolandschap in Nederland. In dit onderzoek is de dekking op papier aangevuld met feitelijke meetgegevens.