Digitale omroep via de ether

De Rijksinspectie Digitale Infrastructuur (RDI) verleent vergunningen voor digitale radio (DAB+) en digitale televisie (DVB-T2). Frequentieruimte voor commerciële omroepen wordt verdeeld via een veiling of een vergelijkende toets. Wij publiceren de aankondiging van nieuwe verdelingen van deze vergunningen op onze website.

Digitale radio via de ether (DAB+)

De vergunninghouders van digitale radio sluiten een samenwerkingsovereenkomst af voor uitzendingen in DAB+. Bij digitale radio kunnen in één keer meerdere programma’s tegelijkertijd uitgezonden worden via een zogenoemde multiplex.

Landelijke commerciële omroepen werken samen in één landelijke multiplex. Niet-landelijke commerciële omroepen werken samen met regionale publieke omroepen en een middengolf vergunninghouder in vijf niet-landelijke multiplexen. Ook de lokale omroepen maken gebruik van multiplexing.

Voor DAB+ is een meetprotocol ingebruiknameverplichting vastgesteld. Het protocol is voor alle DAB+ vergunningen van toepassing behalve voor de lokale DAB+ vergunningen. Voor de lokale digitale radio is een rekenmethodiek vastgesteld die opgenomen is in de bijlage van de vergunning.

Lokale digitale radio

Alle lokale commerciële omroepen kunnen vanaf 20 juni 2024 tot en met 31 juli 2024 een vergunning aanvragen voor lokale digitale radio. Deze vergunningen zijn geldig tot 1 september 2030.

Tijdelijke verdeling lokale digitale radio

Daarnaast kunnen lokale publieke en commerciële omroepen ook een vergunning aanvragen voor de tijdelijke verdeling van lokale digitale radio. Deze vergunningen zijn geldig tot 1 september 2024 en worden op volgorde van binnenkomst verleend

Overzicht vergunningen digitale radio

Hieronder vindt u overzichten met uitgegeven vergunningen voor digitale radio via de ether (DAB+):

Vergunningverlening digitale televisie via de ether (DVB-T2)

Digitale televisie-uitzendingen via de ether worden verzorgd via de techniek DVB-T2. De publieke omroep krijgt voorrang bij het verlenen van een vergunning voor digitale televisie. De Nederlandse Publieke Omroep (NPO) heeft een vergunning voor digitale televisie. KPN/Digitenne heeft een vergunning voor het uitzenden van commerciële digitale televisie.

Overzicht digitale omroepzenders via de ether (DAB+ en DVB-T2)

De applicatie Digitale omroepzenders toont alle digitale omroepzenders (DAB+ en DBV-T2), inclusief de frequenties, kanalen en opstelpunten.