Mobiele communicatie en veilige verbindingen

Om te kunnen bellen, appen en internetten heeft u betrouwbare communicatienetwerken nodig. Voor aanbieders van deze netwerken zijn regels opgesteld. De Rijksinspectie Digitale Infrastructuur (RDI) ziet hierop toe. Wifi mag u meestal zonder vergunning gebruiken. 

Voor het gebruik van apparatuur heeft u vaak een vergunning nodig. Apparaten met een laag vermogen zijn vaak vergunningsvrij.

Vergunningen en vergunningsvrij gebruik

Voor sommige apparaten voor mobiele communicatie heeft u een vergunning nodig of moet u het frequentiegebruik registreren. Apparatuur met klein bereik is vaak vergunningvrijWifi mag u onder voorwaarden zonder vergunning gebruiken.

Bereik en dekking

In Nederland hebben we een goed mobiel bereik, maar altijd en overal mobiel kunnen bellen en internetten kan gewoon niet. Er zijn factoren waardoor het soms niet lukt om verbinding te krijgen. Radiogolven kunnen bijvoorbeeld gedempt worden door hoge gebouwen en begroeiing. Nieuwe huizen en kantoren zijn soms zo goed geïsoleerd, dat ze vrijwel geen mobiele signalen doorlaten. En sommige nieuwe smartphones hebben een minder goede ontvangst dan oudere types, bijvoorbeeld omdat antennes niet optimaal zijn ingebouwd vanwege de vele functies die zo'n smartphone heeft.

Verplichtingen voor providers

Telecomaanbieders moeten voorzorgsmaatregelen nemen om continuïteit en beschikbaarheid van hun netwerken te beschermen. Storingen moeten zij melden en er gelden regels voor beveiliging van gegevens. Lees meer hierover bij het onderwerp Telecomaanbieders.

Verdeling van frequenties

Vergunningen voor het gebruik van frequenties van mobiele communicatie worden verdeeld via veilingen.

Bellen tijdens stroomstoring

Welke manier van bellen werkt nog wel en welke niet meer als de stroom uitvalt? Bekijk de infographic Bellen bij stroomstoring.

Veilige verbindingen en online transacties

Betrouwbaarheid van de digitale infrastructuur geldt ook voor diensten als elektronische handtekeningen, digitaal aangetekend bezorgen en de zogenoemde 'slotjes' op websites. Wij houden toezicht op dit soort Elektronische vertrouwensdiensten.

Help ons de website te verbeteren

Naar welke informatie was u op zoek? Heeft u gevonden wat u zocht? Tips over hoe we onze website kunnen verbeteren horen we graag.

Feedbackformulier

Hiermee kunnen wij als dat nodig is persoonlijk contact met u opnemen.
Hiermee kunnen wij als dat nodig is persoonlijk contact met u opnemen.
Informatie over de verwerking van uw persoonsgegevens

Wij gebruiken uw gegevens om uw vraag te beantwoorden, waarna ze vernietigd worden. Uw informatie wordt niet met derden gedeeld.

Akkoordverklaring(verplicht)