Marifoon en maritieme zendapparatuur instellen

Het is belangrijk dat u uw identificatiecodes op de juiste manier in uw marifoon of andere maritieme zendapparatuur programmeert. Goed geprogrammeerde zendapparatuur kan uw leven redden in noodsituaties. Stel uw marifoon of andere apparatuur op de Nederlandse binnenwateren in op maximaal 1 watt. Op zee stelt u de apparatuur in op maximaal 25 watt.

Marifoon programmeren

Na uw registratie in Mijn RDI, ontvangt u van ons een brief met een registratiebewijs waar uw identificatiecodes op staan. U krijgt een radioroepnaam, ATIS-code (Automatic Transmitter Identification System) en als het nodig is de MMSI (Maritieme Mobile Service Identiteit). Zorg ervoor dat u deze identificatiecodes goed geprogrammeerd heeft in uw marifoon. U kunt een sanctie krijgen als u de codes verkeerd geprogrammeerd heeft. Neem uw registratiebewijs mee naar de winkel als uw leverancier de codes voor u programmeert.

Combimarifoon en DSC

Een combimarifoon is een marifoon met twee standen, zowel geschikt voor binnenwateren als op zee. In de stand voor de binnenwateren zendt de marifoon met laag vermogen (maximaal 1 watt) en zendt de combimarifoon de ATIS-code uit. In de zeevaartstand zendt de marifoon met hoger vermogen (maximaal 25 watt) en kunt u het digitaal oproepsysteem DSC (Digital Selective Calling) gebruiken. Voor het gebruik van de zeevaartstand moet u minimaal het Marcom B-certificaat hebben.

Gevolgen bij onjuist gebruik

Als u uw maritieme zendapparatuur verkeerd geprogrammeerd heeft, kunnen hulporganisaties u niet (goed) helpen. Als toezichthouder controleren wij of radiozendapparaten gemeld zijn en of ze de juiste identificatiecodes uitzenden. Als wij bij controle zien dat u een onjuiste identificatie (waaronder ATIS-code en MMSI) gebruikt, kunnen wij u een sanctie opleggen.

Meer informatie

Op de website van Varen doe je samen staat meer informatie over het op de juiste manier gebruiken van een marifoon en andere maritieme apparatuur. Heeft u een vraag of een opmerking? Neem contact met ons op.

Help ons de website te verbeteren

Was deze informatie nuttig voor u? Hoe kunnen we deze pagina verbeteren? Geef uw tips door via onderstaand formulier.

Feedbackformulier

Hiermee kunnen wij als dat nodig is persoonlijk contact met u opnemen.
Hiermee kunnen wij als dat nodig is persoonlijk contact met u opnemen.
Informatie over de verwerking van uw persoonsgegevens

Wij gebruiken uw gegevens om uw vraag te beantwoorden, waarna ze vernietigd worden. Uw informatie wordt niet met derden gedeeld.

Akkoordverklaring(verplicht)