Registreren en instellen AIS en LRIT

Registreer uw AIS-transponder bij de Rijksinspectie Digitale Infrastructuur (RDI). Zorg ervoor dat de MMSI, de scheepsnaam en radioroepnaam goed geprogrammeerd staan. Voor AIS hebt u het Basiscertificaat Marifonie nodig. Voor LRIT (Long Range Identification and Tracking) moeten wij een bewijs hebben dat uw apparatuur goedgekeurd is. Ook moet u wijzigingen aan ons doorgeven.

Boot op zee

AIS registreren en instellen

AIS (voluit Automatic Identification System) is een wereldwijd systeem voor het automatisch identificeren en volgen van scheepvaartverkeer. Als u AIS wilt gebruiken, dan moet u dit eerst bij ons melden. Wij registreren dan het frequentiegebruik en u krijgt van ons een MMSI-nummer. Dit nummer programmeert u in de AIS-transponder, net als de roepnaam en de scheepsnaam. Schepen in de omgeving en walstations ontvangen deze informatie. Uw leverancier kan dit ook voor u doen. Heeft u al een registratie, maar geen MMSI-nummer? Vraag dan een MMSI-nummer aan via een wijziging in Mijn RDI.

Wanneer is AIS verplicht

AIS is op vrijwel alle Nederlandse wateren verplicht voor de beroepsvaart en de recreatievaart langer dan 20 meter. U vindt meer informatie over deze verplichting op Rijkswaterstaat.nl.

LRIT (Long range Identification and Tracking)

LRIT is een systeem voor overheden (kust- haven- en vlaggenstaten) waarmee schepen wereldwijd kunnen worden gevolgd en gelokaliseerd. Het bewijs dat uw LRIT-apparatuur voldoet aan de internationaal vastgestelde norm (het  ‘conformance test report)’, stuurt u naar ons op. Ook wijzigingen geeft u aan ons door.

Lees meer over LRIT op de website van de Inspectie Leefomgeving en Transport.