Nieuwe FM- en DAB-indeling landelijke commerciële radiostations van start

De negen landelijke commerciële radiostations die afgelopen zomer via een veiling FM- en DAB-vergunningen hebben verkregen, kunnen vanaf vandaag daadwerkelijk gaan uitzenden op hun nieuwe frequentie(s).

DPG Media, Business Nieuws Radio, Financial News Radio, Mediahuis en Talpa Radio hebben tot 1 december 2023 de tijd om deze frequenties daadwerkelijk in gebruik te nemen voor hun uitzendingen. De vergunningen hebben in totaal een looptijd van twaalf jaar (2023-2035).

Overzicht landelijke commerciële radio

De partijen maken zelf bekend onder welke zendernamen ze vanaf 1 september gaan uitzenden via de negen pakketten. Onderstaand staan de namen die inmiddels bekend zijn. SLAM! en Sublime zijn vanaf deze datum elders en dus niet meer op hun oorspronkelijke landelijke FM-frequenties te beluisteren.

1) Sky Radio, 101 FM en DAB+
2) Radio 10, onder andere 103.0/103.2 FM en DAB+ (was: Radio Veronica)
3) Qmusic, 100.4 FM/100.7 FM en DAB+
4) BNR, onder andere 91.3/100.1 FM en DAB+
5) Radio Veronica, onder andere 91,1/95.2 FM en DAB+ (was: SLAM!)
6) Radio 538, 102 FM en DAB+
7) zender nnb (DPG Media), onder andere 103.8/104.1 FM en DAB+ (was: Radio 10)
8) zender nnb (Financial News Radio), onder andere 90.5/90.7 FM en DAB+ (was: Sublime)
9) 100% NL, onder andere 104.4/104.6 FM en DAB+

Van deze negen landelijke pakketten is er één specifiek bestemd voor een commerciële nieuwszender (BNR) en één voor een zender (100% NL) die voornamelijk Nederlandstalige muziek draait. Voor een voldoende gevarieerd aanbod via de landelijke pakketten volstaan deze twee zogenoemde clausuleringen. Nieuwe kanalen zoals DAB+, internetradio en streamingdiensten zorgen inmiddels voor een gevarieerd aanbod om een breed Nederlands medialandschap te hebben qua muziekgenre of thema. De rest van de pakketten is dus ongeclausuleerd: radiostations mogen zelf bepalen wat zij op deze frequenties uitzenden.