Start veilingprocedure pakketten landelijke commerciële radio

Op 7 maart 2023 start de procedure voor het veilen van negen pakketten voor landelijke commerciële radio. Het gaat om pakketten met vergunningen voor FM-radio, gekoppeld aan digitale radio (DAB+). De huidige vergunningen lopen op 1 september 2023 af.

Geïnteresseerde partijen kunnen vanaf 7 maart 2023 een aanvraag indienen om aan de veiling deel te nemen. De nieuwe vergunningen gelden voor twaalf jaar. Doel van de veiling is te zorgen voor een toekomstbestendige radiomarkt, waarin ook nieuwkomers een kans krijgen. De veiling wordt uitgevoerd door de Rijksinspectie Digitale Infrastructuur, in opdracht van het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat.

Aan de keukentafel, in de auto of tijdens een wandeling. Radio is van alle tijden en voor iedereen. Het is belangrijk dat Nederland ook in de toekomst over een aantrekkelijk en gevarieerd radio-aanbod kan beschikken. Partijen kunnen daarom maximaal drie pakketten verwerven. Daarnaast zijn aan twee pakketten specifieke eisen gesteld. Eén pakket is voornamelijk bedoeld voor nieuws en actualiteiten en een ander pakket voor Nederlandstalige muziek.  

Op dit moment zijn 100% NL, BNR, Qmusic, Radio 10, Radio 538, Radio Veronica, Sky Radio, Slam! en Sublime de negen landelijke commerciële zenders. Of zij blijven, of dat hier nieuwe zenders voor in de plaats komen, hangt af van de uitkomst van de veiling.