Voorkom uitval door GSM-signaalversterkers

Overal en altijd bereikbaar zijn; het wordt steeds belangrijker. Buiten is de dekking op de meeste plekken in Nederland goed, maar binnenshuis ligt dat soms anders. Huizen worden steeds beter geïsoleerd, wat ten koste kan gaan van het mobiele bereik in huis. Oplossingen voor de bereikbaarheid in huis zijn er, maar consumenten maken zo nu en dan onbewust een verkeerde keuze. Zo heeft een GSM-signaalversterker vaak een averechtse werking als het gaat om mobiele bereikbaarheid.  

Uitval door signaalversterkers voor mobiele telefoons

GSM-signaalversterkers, ook wel netwerkrepeaters, zijn apparaten die het signaal van de mobiele providers versterken om betere inpandige dekking te krijgen. Het lijkt een oplossing voor de verminderde mobiele bereikbaarheid die u binnenshuis heeft, maar helaas veroorzaakt de netwerkrepeater vaak storingen. Deze storingen kunnen ervoor zorgen dat anderen in de omgeving van uw GSM-signaalversterker niet meer kunnen bellen en internetten. In het ergste geval zijn de nooddiensten daardoor niet meer bereikbaar via 112.

Gebruikerseisen

Om storingen door GSM-signaalversterkers te voorkomen, gelden er gebruikerseisen. Voor het gebruik van een repeater is toestemming nodig van de mobiele providers. Houd er rekening mee dat mobiele providers momenteel alleen toestemming geven voor repeaters die bij hen zijn gekocht en door hen zijn geïnstalleerd. Dit heeft te maken met veiligheid: mobiele providers hebben controle over deze GSM-signaalversterkers, waardoor storingen beperkt kunnen worden.

Alternatieven voor verbeterde bereikbaarheid

De mobiele providers bieden verschillende oplossingen aan om het bereik van uw mobiele telefoon binnen te vergroten. Een voorbeeld daarvan is bellen via wifi, maar er zijn meer alternatieven. Vraag uw mobiele provider naar de mogelijkheden van bellen via wifi en de andere oplossingen.

Handel in repeaters

Het in de handel brengen van netwerkrepeaters mag alleen als ze voldoen aan Europese regelgeving. Kijk hiervoor bij het onderwerp ‘Handel in apparatuur’.