Instrumenten vijfstappenplan

In Nederland hebben we vrijwel altijd goed werkende telecommunicatie. Maar uitval van telecom of IT is nooit helemaal uit te sluiten. Mocht dit toch gebeuren, dan kan dit grote gevolgen hebben.

De Rijksinspectie Digitale Infrastructuur (RDI) heeft een aantal praktische instrumenten ontwikkeld waarmee u kunt ontdekken waar de risico's binnen uw organisatie liggen als telecom of IT uitvalt en wat u kunt doen om de gevolgen te beperken. De instrumenten kunnen los van elkaar worden gebruikt of als onderdeel van het vijfstappenplan telekwetsbaarheid. Is er een acuut incident? Bekijk dan de toolbox cyberincident van Digitale Overheid.

Stap 1. Wees bewust

  • Video Telekwetsbaarheid. De ontwikkelingen in telecommunicatie gaan razendsnel. We zijn inmiddels zo gewend aan een goedwerkend, digitaal netwerk, dat we er ook afhankelijk van zijn geworden. We staan soms niet stil bij de gevolgen die uitval kunnen hebben. Wat betekent dit voor de samenleving? En wat betekent het als telecommunicatie of IT uitvalt door bijvoorbeeld een stroomstoring of cyberaanval? Pas dan beseffen we hoe erg we hierop leunen.

  • Quickscan digitale continuïteit. Houdt u zich bezig met continuïteit van bedrijfsprocessen of beheer van telecom of IT? Wilt u weten of u voldoende bent voorbereid op de gevolgen van uitval? Vul dan de quickscan in. Na het invullen van de vragenlijst weet u hoe goed u bent voorbereid ontvangt u direct een advies.

  • Tips voor bedrijven aan huis. Bij een stroomstoring wilt u natuurlijk dat u thuis kunt blijven werken. Bekijk een aantal effectieve en goedkope voorzorgsmaatregelen die u als ondernemer kunt treffen. 

Stap 2. Ken afhankelijkheden

  • Inventarisatiematrix digitale continuïteit. Hoe kunt u op een gestructureerde manier de afhankelijkheid van ICT-middelen en diensten binnen bedrijfsprocessen koppelen aan mogelijke kwetsbaarheden? Deze matrix helpt u om dit inzichtelijk te maken.

Stap 3. Onderzoek risico's

  • Checklist risico's. Welke risico's loopt uw organisatie als telecom of IT uitvalt? En hoe kunt u deze mogelijke risico's onderzoeken? 

  • Wilt u uw risico’s uitgebreid analyseren? Pas dan de Rastermethode toe. Dit grafische hulpmiddel brengt de fysieke opbouw van telecommunicatie in beeld en de grootste uitvalrisico's. Meer informatie en software vindt u op de website risicotools.

Stap 4. Neem maatregelen

  • Checklist maatregelen. Welke maatregelen kan uw organisatie van te voren treffen om de schade bij uitval van telecom of IT zoveel mogelijk te beperken?

  • Folder Service-level agreement telecommunicatie. Hier krijgt u mee te maken als u een telecomdienst afneemt, zoals een internetabonnement: de service-level agreement (SLA). Bent u benieuwd waar u allemaal op moet letten als u een service-level agreement voor telecommunicatie wilt afsluiten? 

  • Thuiswerktips. Bekijk onze tips om veilig thuis te werken.

Stap 5. Blijf alert

  • Serious game telekwetsbaarheid. Om gemeenten inzicht te geven in de gevolgen van uitval van telecom en IT in de eigen organisatie hebben we deze serious game ontwikkeld. De serious game is gericht op de ernst en bedreigingen voor de telecom infrastructuur.