Satellietgrondstations

Satellietcommunicatie speelt een steeds belangrijkere rol in onze (internationale) samenleving. Ook zorgen satellieten ervoor dat delen van de wereld die onvoldoende gebruik kunnen maken van andere communicatiemiddelen, toch kunnen communiceren. Voor het frequentiegebruik van een satellietgrondstation heeft u een vergunning nodig. De vergunning en het gebruik hiervan kost geld.

Vergunning aanvragen grondstation

Wilt u voor het dataverkeer van uw bedrijf of organisatie gebruikmaken van een satellietgrondstation (HUB-station of one-way uplink)? Dan heeft u een vergunning nodig voor het frequentiegebruik. Vraag deze vergunning met het formulier Satellite Earth Station aan.

Wanneer geen vergunning grondstation

Voor sommige satellietgrondstations heeft u geen vergunning nodig. Hieronder ziet u wanneer u geen vergunning hoeft aan te vragen.

Frequentieband Vermogen*
Vrijgestelde categorieën grondstations
14,00-14,25 GHz 60 dBW e.i.r.p.
14,25-14,50 GHz

Voor randapparaten aan boord van vliegtuigen geldt dat het gebruik niet is toegestaan tijdens opstijgen, landen en taxiën van een vliegtuig en dat het gebruik aan de gate van de luchthaven wel is toegestaan.

50 dBW e.i.r.p.

Maximaal toegestane uitgangsvermogen van randapparaat is 2 Watt

29,50-30,00 GHz 60 dBW e.i.r.p.

* Voor het gebruik van satellietgrondstations gelden de volgende beperkingen in het vermogen bij afstanden tot een luchthaven als bedoeld in artikel 1.1 van de Wet luchtvaart

Vermogen <34 dBW e.i.r.p. Tot 50 dBW e.i.r.p. Tot 55,3 dBW e.i.r.p. Tot 57 dBW e.i.r.p. Tot 60 dBW e.i.r.p.
Minimum afstand tot luchthaven Geen beperking 500 meter 1800 meter 2300 meter 3500 meter

Tarieven grondstations

Voor de vergunning voor een grondstation en voor het gebruik van de frequentieruimte voor dit grondstation moet u betalen. De tarieven voor 2024 vindt u in de Regeling vergoedingen Rijksinspectie Digitale Infrastructuur.

Overzicht tarieven 2024

Tarief
Zendende satellietgrondstations Per vergunning

€1.008

Per radioapparaat met bandbreedte tot 2 MHz

€ 28

Per radioapparaat met bandbreedte 2 MHz-18 MHz

€ 145

Per radioapparaat met bandbreedte vanaf 18 MHz

€ 731

Standaard internationale frequentiecoördinatie satellietgrondstations

Per coördinatie

€ 1.795