Microfoons: draadloos gebruik en frequenties

Draadloze microfoons en In Ear Monitoring-systemen (IEM, of 'oortjes') maken gebruik van radiofrequenties. Voor het gebruik van deze apparatuur is meestal geen vergunning nodig. Zorg er in ieder geval wel voor dat u de juiste frequentieruimte gebruikt.

Voorwaarden voor gebruik draadloze microfoons

De voorwaarden en eisen staan vermeld in de  Regeling gebruik van frequentieruimte zonder vergunning en zonder meldingsplicht 2015.

Beschikbare frequentieruimte voor draadloze microfoons

Het gebruik van een draadloze microfoon vindt vooral in de UHF-omroepband plaats. De frequentiebereiken in deze band waarin gebruik is toegestaan zijn:

470-556 MHz
558-564 MHz
566-572 MHz
574-580 MHz
582-588 MHz
590-596 MHz
598-604 MHz
614-694 MHz

Bekijk het Totaaloverzicht van frequenties waarbinnen vergunningsvrij gebruik is toegestaan.

Regionale verschillen

Omdat de frequentieruimte wordt gedeeld met digitale omroep, zijn niet alle hierboven vermelde frequenties op elke locatie in Nederland beschikbaar. Dit verschilt per regio.

Applicatie microfoonbanden

Met de applicatie Microfoonbanden kunt u de actuele, beschikbare frequenties op een specifieke locatie in Nederland opvragen.

Bestemmingswijzigingen in frequentieruimte microfoons

De bestemming van frequentieruimte is onderhevig aan veranderingen. Door de toenemende vraag naar frequenties voor onder meer uitbreiding van mobiele communicatienetwerken, is het mogelijk dat frequentiebanden een andere bestemming krijgen.