Vergunningen voor drones en modelvliegtuigen

Er zijn voorwaarden verbonden aan het op afstand besturen van (model)luchtvaartuigen en drones. Daarnaast heeft u in sommige gevallen eerst een vergunning voor frequentieruimte nodig. Lees hier de voorwaarden en hoe u een vergunning bij ons aanvraagt. 

Modelvliegen

Met modelvliegen bedoelen we het hobbymatig besturen van een modelluchtvaartuig. Voor de besturing maakt u gebruik van frequentieruimte. Uw afstandsbesturing is bedoeld om korte afstanden te overbruggen en heeft een gering zendvermogen. In Nederland gebruikt u daarvoor de frequentieruimte voor vergunningsvrije radiotoepassingen. Voor deze radiotoepassingen hoeft u geen vergunningen bij ons aan te vragen of meldingen te doen. Aan het frequentiegebruik zijn wel voorwaarden verbonden.

Drones

De meeste drones maken gebruik van frequentieruimte waarvan het frequentiegebruik vrij is gesteld van een vergunning. Er zijn wel  voorwaarden gesteld aan dit frequentiegebruik. De fabrikant van deze soort drones heeft er al voor gezorgd dat u automatisch aan deze voorwaarden voldoet.

Sommige drones worden ingezet voor een professionele toepassing. Bijvoorbeeld bij tv-opnames, ter inspectie van bruggen of voor het meten van de schadelijke uitstoot van rookgassen door zeeschepen. Dan kan het vergunningsvrij gebruik van frequentieruimte niet genoeg zijn om de maximaal gewenste afstand te overbruggen. Of er wordt, als gevolg van de lange werkafstand, te veel hinder ondervonden door andere radiotoepassingen, zoals wifi. Andere draadloze toepassingen maken namelijk, ook onder voorwaarden, medegebruik van dezelfde frequentieruimte.

Wat u bij ons moet regelen voor u een drone gebruikt

Waar het vergunningsvrij gebruik van frequentieruimte niet volstaat, kunnen wij maatwerkvergunningen afgeven voor tijdelijk of permanent gebruik. U krijgt dan andere frequentieruimte toegekend, als dit beschikbaar en toepasbaar in uw apparatuur is. En met, indien nodig, een hoger zendvermogen dan bij vergunningsvrij gebruik is toegestaan. De vergunning is alleen rechtsgeldig binnen Nederland.

Frequentiegebruik onder vergunning voor een drone of RPAS

Voor de besturing van een professionele drone of RPAS (Remotely Piloted Aircraft Systems) en voor de overbrenging van de payload (doorgaans video) kunt u een vergunning aanvragen.

Frequentiegebruik met een luchtvaartradio voor contact met de luchtverkeersleiding

Voldoet u aan de criteria die de Inspectie Leefomgeving en Transport hiervoor stelt? En gaat u vliegen in een door de verkeersleiding gecontroleerd luchtruim rond luchthavens? Dan heeft u, naast een radiobedieningsbevoegdheid, een vergunning voor frequentiegebruik nodig.

Waar u mag vliegen: Inspectie Leefomgeving en Transport

De voorwaarden voor gebruik van RPAS en modelvliegtuigen, én waar u mag vliegen vindt u bij de Inspectie Leefomgeving en Transport drones en modelvliegtuigen).

Heeft u gevonden wat u zocht?

Was deze informatie nuttig voor u? Mist u zaken? We horen graag hoe we onze website kunnen verbeteren.

Feedbackformulier

Hiermee kunnen wij als dat nodig is persoonlijk contact met u opnemen.
Hiermee kunnen wij als dat nodig is persoonlijk contact met u opnemen.
Informatie over de verwerking van uw persoonsgegevens

Wij gebruiken uw gegevens om uw vraag te beantwoorden, waarna ze vernietigd worden. Uw informatie wordt niet met derden gedeeld.

Akkoordverklaring(verplicht)