Edelmetalen voorwerpen

Een voorwerp van goud, zilver of platina (edelmetalen) moet boven een bepaald gewicht voorzien zijn van een keurmerk. Het merk geeft aan uit welk edelmetaal het voorwerp bestaat en hoeveel zuiver edelmetaal daarvan in het voorwerp is verwerkt. Afbeeldingen van keurmerken vindt u op de keurtekenplaat. Vermoedt u dat een juwelier of handelaar sieraden zonder keurmerk verkoopt, of voorwerpen verkoopt die als edelmetaal worden aangeprezen maar niet van edelmetaal gemaakt zijn, dan kunt u dit aan ons melden.

Goud, zilver of platina van een keurmerk voorzien

Het aanbrengen van een keurmerk is verplicht voor:

  • gouden voorwerpen die 1 gram of meer wegen,
  • zilveren voorwerpen die 8 gram of meer wegen,
  • platina voorwerpen die 0,5 gram of meer wegen,

en die te koop (gaan) worden aangeboden.

Het herkennen van keurmerken

Keurmerken zijn klein. Ze zijn het beste te zien met een loepje dat minimaal tien keer vergroot. Op de Keurtekenplaat staan afbeeldingen van de in Nederland toegepaste keurmerken. Deze keurtekenplaat moet ook zichtbaar in de winkel aanwezig zijn. In nieuwe voorwerpen zijn vrijwel altijd Nederlandse keurmerken aangebracht.

Is er geen keurmerk aangebracht:

  • dan is het voorwerp niet zwaar genoeg en vrijgesteld van keuring of;
  • het voorwerp is niet gekeurd en als koper heb je dan geen zekerheid over het gehalte of;
  • het voorwerp is niet van edelmetaal gemaakt.

Voorwerpen die niet van edelmetaal gemaakt zijn, mogen niet als goud, zilver of platina verkocht worden. Deze voorwerpen moeten gescheiden geëtaleerd worden van de voorwerpen die wel van edelmetaal gemaakt zijn.

Soms komt het voor dat een vrijstelling van waarborging of van stempeling is verleend. Bijvoorbeeld voor voorwerpen die minder wegen dan de eerder genoemde aantallen grammen of voor voorwerpen die te delicaat zijn om een stempel in aan te brengen.

Nog niet gekeurde voorwerpen van goud, zilver of platina

Ongekeurde voorwerpen die volgens de regels van de Waarborgwet voorzien moeten zijn van een keurteken mag u als juwelier maximaal vier weken in uw bezit hebben. U mag deze dan niet ter verkoop aanbieden of aan klanten tonen.

Waarborginstellingen

Waarborginstellingen Voorwerpen kunt u in Nederland alleen laten waarborgen bij de volgende twee instellingen:
ContactgegevensTelefoon
Waarborg HollandStationsplein 9a, 2801 AK  Gouda0182-589300
Edelmetaal Waarborg NederlandPolderbosdyk 13-a, 8501 ZJ  Joure0513-468111
Brontabel als csv (169 bytes)