Wat u moet regelen voor u apparatuur gebruikt bij evenementen en live-uitzendingen

Voor draadloze apparatuur bij evenementen, congressen of live-uitzendingen moet u een aantal zaken regelen. Bijvoorbeeld voor draadloze microfoons, videocamera's of portofoons. Controleer of u een vergunning nodig heeft en vraag deze ruim van tevoren aan. Stel uw apparatuur op de juiste frequentie in. Zo voorkomt u storingen aan uw apparatuur of die van anderen. U kunt ook een vergunning aanvragen voor een radio-uitzending bij een evenement.

Vooraf regelen om verstoring te voorkomen

Het gebruik van veel communicatiemiddelen op een klein gebied kan leiden tot ernstige verstoringen van  verbindingen. De veiligheid kan in het gedrang komen als organisatie en hulp- en beveiligingsdiensten niet kunnen communiceren. Vraag op tijd een vergunning aan voor uw apparatuur, zodat wij het frequentiegebruik goed kunnen regelen.

Wel of geen vergunning nodig voor evenement

U heeft een vergunning nodig voor apparatuur als intercom-, video- en audioverbindingen. Een volledig overzicht van apparatuur waar een vergunning voor nodig is vindt u op de pagina Vergunningen en registraties.

Vergunning aanvragen voor audio, video, evenementen

Er zijn twee mogelijkheden:

Een evenementenvergunning krijgt u voor de duur van één evenement.

Seizoensvergunning voor evenementen

Het is mogelijk om een seizoensvergunning aan te vragen voor twee of meer evenementen op dezelfde locatie. Deze is een seizoen geldig, met een maximum van een kalenderjaar. U bent goedkoper uit dan wanneer u voor elk evenement een afzonderlijke vergunning aanvraagt. Het is niet mogelijk een seizoensvergunning aan te vragen voor twee of meer evenementen op verschillende locaties. Geeft u meerdere locaties op, dan wordt voor elke locatie afzonderlijk een vergunning verleend en in rekening gebracht.

Vergunning voor radio-uitzendingen bij evenementen

Voor een kortdurend evenement kunt u een vergunning aanvragen voor een tijdelijke FM-frequentie. Hoe u dit doet, leest u bij Evenementenomroep.

Tarieven evenementenvergunning

De kosten voor een evenementenvergunning worden berekend op basis van uurtarieven omdat het maatwerk is. De kosten worden bepaald door het aantal frequenties en de complexiteit van de frequentieplanning. De tarieven vindt u in de Regeling vergoedingen.

Vergunningvrij gebruik van apparatuur

Voor apparatuur met een beperkt bereik en een laag zendvermogen heeft u geen vergunning nodig. Een voorbeeld van vergunningvrij gebruik is draadloze microfoons.

Apparatuur instellen op juiste frequentie

Stel uw apparatuur op de frequentie in die in uw vergunning staat. Gebruik niet meer vermogen dan noodzakelijk. Zo voorkomt u storing. Wij houden toezicht op frequentiegebruik bij evenementen.

Begeleiding bij evenementen door de Rijksinspectie Digitale Infrastructuur

Bij evenementen kunnen we een inventarisatie maken en de coördinatie en begeleiding doen. Bij grootschalige evenementen is maatwerk altijd mogelijk. Neem voor vragen contact met ons op.

Heeft u gevonden wat u zocht? Was deze informatie nuttig voor u? Mist u dingen? We horen graag hoe we onze website kunnen verbeteren.

Feedbackformulier

Hiermee kunnen wij als dat nodig is persoonlijk contact met u opnemen.
Hiermee kunnen wij als dat nodig is persoonlijk contact met u opnemen.
Informatie over de verwerking van uw persoonsgegevens

Wij gebruiken uw gegevens om uw vraag te beantwoorden, waarna ze vernietigd worden. Uw informatie wordt niet met derden gedeeld.

Akkoordverklaring(verplicht)