Erwin in gesprek met Jan - Chef Porto bij Sunoil Biodiesel

Erwin: Goedendag

Jan: Hé hallo

Erwin: Ik zag een sticker Chef Porto op de deur

Jan: Dat klopt.

Erwin: Hoe voelt dat nou om Chef Porto te zijn?

Jan: Een fantastische eer (Jan lacht). Ik ben plantmanager dus verantwoordelijk voor de gang van zaken en dat het zo soepel mogelijk loopt hier. Als alles goed loopt, hoef ik zelf zo weinig mogelijk te doen. Dus als ik zorg dat de porto’s allemaal goed werken dan hoef ik zelf niets te doen natuurlijk. Dus dat is het grote voordeel hiervan.

Erwin: En waar worden ze nou voornamelijk voor gebruikt?

Jan: Voornamelijk voor de verlading. Het laden en lossen van tankauto’s. Eén operator is in het veld en de ander zit vaak in het kantoortje. Men waarschuwt elkaar. Je kan de pomp aanzetten. De auto is vol. Hij kan de papieren halen. Een ander gebruik is de technische dienst. Als die in de fabriek iets gaan doen aan de installatie waar de operator bij moet luisteren en handelingen moet verrichten. Dan gaat de technische dienst zijn handelingen doen in de fabriek, maar waarschuwt de operator. En die zit bij het basisstation bij het scherm. Dus die kan dan ook handelingen verrichten om het werk van de technische dienst zo veilig mogelijk te laten verlopen.

Jan: Op het moment dat het alarm afgaat, stopt alles voor de rest en is het puur de BHV die de porto dan gebruikt. Maar de jongens van de technische dienst en onze verlading, zijn ook onze Bhv’ers. Dat is bewust gedaan.

Erwin: Als Chef Porto wat valt er allemaal in uw takenpakket?

Jan: Zorgen dat de portofoons optimaal gebruikt kunnen worden. Dat is eigenlijk het allerbelangrijkste. De vergunning heb ik samen met hen ingevuld en uiteindelijk zijn we tot aanschaf overgegaan. En dan is het van: moet er een porto bij of is er één kapot en de ontwikkelingen ook.

Erwin: Onderschrijft u dat het heel belangrijk is dat dit bij bedrijven allemaal heel goed geregeld is? Dat een Chef Porto echt nodig is.

Jan: Ja, je moet een aanspreekpunt hebben. Dat is eigenlijk bij alles. Je moet een aanspreekpunt hebben voor als er iets is met iets. Want anders dan gooit iemand een balletje op en dan gaat iedereen met de handen op de rug staan en denkt het zal mijn tijd wel duren. En nu als er wat is dan ben ik degene die het op moet lossen.

Erwin: Nou volgens mij bent u een schoolvoorbeeld Chef Porto. Dank u wel.

Jan: Graag gedaan.

Erwin: Ga in jouw organisatie ook op zoek naar Chef Porto.