Gebiedsinformatie en viewers na 1 april 2021

Drukt u de gebiedsinformatie af dan ontbreken er op de themakaarten vaak belangrijke eigenschappen van één of meer netten. Op een laptop, tablet of smartphone kunt u deze informatie wel helemaal bekijken. Daarom moet vanaf 1 april 2021 de gebiedsinformatie ook digitaal beschikbaar en raadpleegbaar zijn op uw graaflocatie. Is dat niet het geval dan treedt de Rijksinspectie Digitale Infrastructuur (RDI) handhavend op.

Gebiedsinformatie moet digitaal beschikbaar zijn op de graaflocatie

Als grondroerder moet u alle ontvangen gebiedsinformatie op de graaflocatie aanwezig hebben. Was voor de overgang naar vectordata een afdruk van de ontvangen gebiedsinformatie inhoudelijk gelijk aan de door het Kadaster verstrekte gebiedsinformatie. Nu is dat niet meer het geval. Drukt u de gebiedsinformatie af dan ontbreken er op de themakaarten vaak belangrijke eigenschappen van één of meer netten. Omdat het nieuwe Informatiemodel Kabels en Leidingen (IMKL) veel gedetailleerder is, wordt een afdruk onleesbaar. Daarom is alleen een papieren versie van de gebiedsinformatie onvoldoende.

Klikt u maar eens een deel van het net aan in uw digitale viewer. De informatie die u dan ziet, is een veelvoud van dat wat bij een klassieke annotatie wordt vermeld. Klikt u op een geprojecteerde kabel of leiding dan ziet u een attributenlijst met alle mogelijke informatie over de relevante eigenschappen. Zo wordt bijvoorbeeld het spanningsniveau van een elektriciteitskabel, de druk en het soort materiaal van een gasleiding aangeven. Belangrijke informatie voor het graafteam om zorgvuldig én veilig te werken. 

Op een digitaal device (laptop, tablet, of smartphone) is de informatie wel helemaal te raadplegen. Daarom moet vanaf 1 april 2021 de gebiedsinformatie altijd digitaal aanwezig en raadpleegbaar zijn op een graaflocatie. Natuurlijk mag u voor de ondersteuning van uw werk naast de digitale gegevens ook afdrukken gebruiken. In de tabel ziet u de onderdelen van de gebiedsinformatie die u af kunt drukken.

Gebiedsinformatie

Gebiedsinformatie
Digitaal devicePrintversie
LeveringsoverzichtJaJa
LiggingsgegevensJaJa
Relevante eigenschappenJaNee
Eis voorzorgsmaatregelbriefJaJa
Overige brievenJaJa
AansluitschetsenJaJa
Overige documentenJaJa
Contact gegevensJaJa

In de tabel ziet u de onderdelen van de gebiedsinformatie die u af kunt drukken.

Brontabel als csv (245 bytes)