KPN, Odido en VodafoneZiggo verwerven frequenties via 5G-veiling

Vandaag is de 5G-veiling afgerond. Dit is in een kamerbrief bekend gemaakt door minister Adriaansens van Economische Zaken en Klimaat. KPN, Odido en VodafoneZiggo hebben frequenties verworven in deze veiling. De drie telecomaanbieders kunnen daarmee snelle mobiele communicatie via 5G verder uitrollen.

Met deze veiling, die op 25 juni is gestart, zijn nieuwe frequenties voor mobiele communicatie beschikbaar gesteld om aan de nog altijd groeiende datavraag te voldoen. Bedrijven en consumenten kunnen straks rekenen op hogere datasnelheden, meer capaciteit en een grote verscheidenheid aan innovatieve toepassingen. De veiling heeft in totaal €174.427.204,- opgebracht.

“Vlot en vlekkeloos”

Angeline van Dijk, inspecteur-generaal van de Rijksinspectie Digitale Infrastructuur: “De veiling verliep vlot en vlekkeloos. Ik ben trots op de wijze waarop de RDI dat, samen met het ministerie van Economische Zaken en Klimaat, heeft uitgevoerd. Met het afronden van deze veiling kunnen burgers en bedrijven straks ten volle profiteren van alles wat 5G biedt. Het is het antwoord op de wereldwijde digitale ontwikkelingen en de toenemende vraag naar dataverkeer. Hiermee is een noodzakelijke stap gezet voor innovaties en de verdere ontwikkeling van de Nederlandse digitale infrastructuur.“ 

Verloop veiling

Er zijn door middel van een meerronden klokveiling met exitbiedingen in totaal 15 vergunningen verdeeld in de 3.450 tot 3.750 megahertz (MHz) band. Er hebben drie deelnemers meegedaan aan de veiling.

De veiling bestond uit twee fasen: de primaire fase (die bestond uit twee delen) en de toewijzingsfase. In de primaire fase zijn 4 biedronden gehouden. Na afloop was duidelijk hoeveel vergunningen elke deelnemer heeft gewonnen én tegen welke prijs. Tijdens de toewijzingsbiedronde hebben deelnemers hun voorkeur aangegeven voor specifieke frequenties door een extra bedrag te bieden op de door hun gewenste voorkeur. Op basis van het totaalpakket aan winnende biedingen ziet de frequentieverdeling er nu als volgt uit:

Uitkomsten primaire fase en toewijzingsbiedronde

Resultaten
Frequentieband Naam Vergunningen 60 MHz Prijs per vergunning Vergunningen 10 MHz Prijs per vergunning
3.650 – 3.750 MHz KPN B.V. 1

€39.220.000

4 €4.806.900
3.550 – 3.650 MHz Odido Netherlands B.V. 1 €39.220.000 4 €4.806.900
3.450 – 3.550 MHz Vodafone Libertel B.V. 1 €39.220.000 4 €4.578.001


De extra prijzen voor de winnende biedingen uit de toewijzingsbiedronde bedragen voor alle winnaars €0. Daarmee komt de totaalopbrengst (prijzen vergunningen deel 1 + prijzen vergunningen deel 2 + extra prijzen) van de veiling op €174.427.204,-.

Ingebruiknameverplichting

Aan de vergunningen is een ingebruiknameverplichting (IGV) verbonden. Binnen twee jaar tot vijf jaar na vergunningverlening, moeten de mobiele operators een bepaalde geografische dekking hebben gerealiseerd. De RDI houdt hier toezicht op; de hiervoor benodigde meetprotocollen zijn al voorbereid, evenals de manier hoe we toezicht hierop gaan houden.

Ingang vergunningen

De RDI zal de vergunningen zo snel mogelijk verlenen en een publicatie doen in de Staatscourant. De verwachting is dat de geveilde frequenties deze zomer na uitgifte van de vergunningen in gebruik worden genomen. De uitgegeven vergunningen, zijn geldig tot en met 31 december 2040.