5G-veiling start op 25 juni

Op dinsdag 25 juni begint de veiling van frequenties voor snelle openbare mobiele communicatie. De veiling richt zich op de 3450 tot 3750 MHz-band, ook wel bekend als de 3,5 GHz-band. Deze band is essentieel voor de verdere uitrol van 5G-technologie in Nederland. Partijen die meedoen aan deze veiling, hebben inmiddels informatie over de veiling ontvangen.

Bedrijven en consumenten vragen steeds meer om snelle en betrouwbare mobiele verbindingen. Met 5G kunnen zij rekenen op hogere datasnelheden, meer capaciteit en een grote verscheidenheid aan innovatieve toepassingen. De 3,5 GHz-band is een van de belangrijkste banden voor deze technologie en vanuit Europa aangewezen voor 5G.

De veiling vindt elektronisch plaats en bevat maatregelen om te voorkomen dat één partij meer dan 40% van de beschikbare frequenties in handen krijgt, wat overeenkomt met 120 MHz. Dit zorgt ervoor dat er in de toekomst minimaal drie aanbieders van snelle mobiele communicatie in Nederland zullen zijn.

Na de veiling worden de winnende partijen en biedingen bekendgemaakt. De RDI publiceert binnen een week na afloop van de veiling een overzicht van alle biedingen die tijdens de veiling door de bieders zijn ingediend. De licenties die worden vergund, zijn geldig tot en met 31 december 2040.

Met deze nieuwe frequenties kan Nederland verder werken aan een betrouwbare en snellere mobiele infrastructuur. De verwachting is dat de geveilde frequenties deze zomer na uitgifte van de vergunningen in gebruik worden genomen.