Veel animo voor lokale digitale radio

Binnenkort is voor het eerst in heel Nederland lokale digitale radio mogelijk. Ruim 200 lokale publieke omroepen ontvangen namelijk vandaag hun vergunning voor DAB+ (Digital Audio Broadcasting). Meer dan 90% van alle lokale publieke radiozenders kan vanaf september 2024 uitzenden via digitale radio. Dit geeft luisteraars meer keuze in het luisteraanbod.

De omroepen hebben tot 1 september 2025 de tijd om hun uitzendingen te starten. Alle vergunningen zijn geldig tot 1 september 2030.

57 allotments

Voor lokale digitale radio is Nederland verdeeld in 57 geografische gebieden waaraan frequentieruimte is gekoppeld. Dit noemen we allotments. Per allotment zijn 18 vergunningen beschikbaar. In totaal zijn er dus 1026 vergunningen. Later dit jaar start voor de ruim 800 overgebleven vergunningen de aanvraag- en verdeelprocedure voor de commerciële lokale omroepen.