Landelijke uitrol lokale digitale radio

Tot nu toe zenden de meeste lokale publieke omroepen hun programma's uit via de oude vertrouwde FM-frequentie. Met de snelgroeiende populariteit en mogelijkheden van digitale radio, hebben deze omroepen vanaf september 2024 de kans om hun bereik uit te breiden door gebruik te maken van DAB+ (Digital Audio Broadcasting).

Nieuwe frequentielaag

De RDI heeft in samenspraak met de ministeries van EZK en OCW een digitale laag gerealiseerd die geschikt is voor lokale publieke en commerciële omroepen. Het betreft een aparte frequentielaag (laag 6) binnen het DAB+ frequentiespectrum. Deze frequentielaag komt in september 2024 definitief beschikbaar voor de lokale omroepsector in Nederland.

57 allotments

Voor lokale digitale radio is Nederland verdeeld in 57 geografische gebieden waaraan frequentieruimte is gekoppeld. Dit noemen we allotments. Per allotment zijn 18 vergunningen beschikbaar. In totaal zijn er dus 1026 vergunningen.

DAB+ vergunning aanvragen

Vanaf 12 december 2023 tot 6 februari 2024 kunnen lokale publieke omroepen een aanvraag indienen voor lokale digitale radio (DAB+). De looptijd van de vergunningen is tot 1 september 2030. Na 6 februari 2024 stelt het ministerie vast hoeveel vergunningen er nog beschikbaar zijn en start de aanvraag- en verdeelprocedure voor de commerciële omroepen.

Voordelen DAB+

De overgang naar DAB+ biedt luisteraars tal van voordelen. Allereerst staat DAB+ bekend om zijn heldere geluidskwaliteit, waardoor luisteraars kunnen genieten van een kraakhelder geluid zonder ruis. Bovendien opent dit digitale platform de deur naar een breed scala aan extra kanalen en diensten, waardoor luisteraars meer keuzemogelijkheden krijgen in het luisteraanbod.