Nieuwe vergunningen voor lokale, private 5G-netwerken

Vanaf 1 december 2023 zijn nieuwe vergunningen beschikbaar voor lokale, private 5G-netwerken. Partijen kunnen daarop bijvoorbeeld hun eigen bedrijfsprocessen draaien.

Op Nederlandse bedrijventerreinen en binnen individuele bedrijven zijn straks meer mogelijkheden voor een eigen digitale, draadloze infrastructuur. Dat is belangrijk, bijvoorbeeld om eigen processen ongestoord en beschermd te laten werken. Bedrijven kunnen, al dan niet gezamenlijk, een eigen 5G-netwerk aanleggen, zodat zij met eigen frequenties en op eigen terrein bijvoorbeeld virtual reality kunnen gebruiken of slimme, complexe apparaten zoals zelfrijdende voertuigen of robots in fabrieken kunnen aansturen.

Uitgifte van lokale, private 5G-vergunningen

Bedrijven worden volgens het wie-het-eerst-komt-wie-het-eerst-maalt-principe geholpen bij hun vergunningaanvragen, maar nieuwe aanvragers hebben dezelfde rechten op het frequentiegebruik als hun buren, die misschien al een vergunning hebben. Dat betekent ook dat bedrijven met een vergunning rekening moeten houden met de verplichting van onderlinge samenwerking.

In de 3,5 GHz-band is 2x50 Megahertz (van de totale 400 MHz) beschikbaar voor lokale draadloze toepassingen van bedrijven en organisaties. Heeft u een bedrijf of organisatie waar u gebruik wilt maken van een perceelgebonden net? Vraag dan een vergunning aan voor het gebruik van frequentieruimte.

Alle vergunningen zijn geldig tot en met 31 december 2040.