Agentschap Telecom past vergunningsaanvraag radarsystemen aan

Agentschap Telecom houdt toezicht op de inzet van radars in Nederland en verdeelt de frequentieruimte die beschikbaar is voor radarsystemen. Voor het gebruik van de meeste radarsystemen moet een vergunning worden aangevraagd. De vergunningsaanvraag is vereenvoudigd, zodat aanvragers sneller en efficiënter door de aanvraagprocedure gaan. 

Elk radarsysteem maakt gebruik van een frequentie. Net zoals een radiostation op FM zijn eigen frequentie heeft en daardoor zonder storing te beluisteren is. De verdeling van frequenties vraagt veel zorgvuldigheid, omdat de radars elkaar niet mogen ‘zien’. Als ze elkaar wel zien, kan dat storing veroorzaken. Het wordt steeds drukker ‘in de lucht’ met drone-detectieradars, snelheidsradars in het verkeer, radars voor autonoom rijden, weerradars, bodyscanners op het vliegveld en natuurlijk Internet of Things (apparaten die met internet verbonden zijn).

Het is best ingewikkeld om al deze radars goed op elkaar af te stemmen en van de goede frequentie gebruik te laten maken. Dat overzicht bewaakt Agentschap Telecom voor Nederland en daarom moet voor radargebruik vaak een vergunning worden aangevraagd bij Agentschap Telecom.

Aanvraagprocedure aangepast

Om de aanvraag van een radarvergunning makkelijker te maken, is de aanvraagprocedure aangepast en is een handleiding voor de aanvraag gemaakt. Deze handleiding heet ‘Gedragslijn radarsystemen’. Hierin staan de eisen uitgelegd waar een aanvraag aan moet voldoen. Zo zijn de technische en juridische eisen uitgelegd, waardoor de aanvrager precies weet welke informatie Agentschap Telecom nodig heeft om de aanvraag te beoordelen. De aanvrager kan zo sneller door de procedure gaan.

Wilt u meer weten?

Neem dan contact op met ons Klantcontactcentrum via info@agentschaptelecom.nl. U kunt ook Agentschap Telecom bellen op 088-0416000. We zijn telefonisch bereikbaar op werkdagen van 8.30 - 17.00 uur.