Examens voor marifonie en radiozendamateurs naar CBR

Agentschap Telecom draagt zijn examentaken over aan het CBR. Vanaf 1 juli 2023 doen kandidaten hun theorie-examens bij het CBR. Dit geldt voor zowel de maritieme examens (Basiscertificaat, Marcom A en B) als voor de zendamateur-examens (Novice en Full). 

Wie gebruik wil maken van een marifoon of andere maritieme zendapparatuur heeft daarvoor een diploma nodig. Voor dat diploma moet een theorie- en praktijkexamen afgelegd worden. Daarvoor kan een opleiding gevolgd worden. Het theorie-examen legt de kandidaat straks digitaal af bij het CBR. Opleiders blijven de praktijkexamens afnemen. Vanaf juli volgend jaar gebeurt het afnemen van praktijkexamens onder het certificering en toezichtmodel van het CBR. In 2021 zijn er zo’n 6500 maritieme theorie-examens afgenomen en 1200 praktijkexamens. Daarnaast waren er zo’n 400 examens voor radiozendamateurs.

Martijn Meijers, hoofd Spectrummanagement bij Agentschap Telecom: “Agentschap Telecom is erg blij in het CBR een partner te hebben gevonden die deze examentaken gaat uitvoeren. Gegeven de expertise van het CBR heeft het agentschap er alle vertrouwen in dat hiermee de goede kwaliteit van de examens is verzekerd en dat het CBR de gewenste modernisering en professionalisering bij zowel de maritieme als radiozendamateur-examens kan realiseren. Tegelijkertijd versterkt deze overdracht de focus van het agentschap op zijn maatschappelijke opgaven in de digitale transitie.”

Martin Stevens, divisiemanager bij het CBR: “We zijn enthousiast over deze opdracht en kijken uit naar de samenwerking met de verschillende partijen in deze professionele branche. Zodat we met elkaar de gewenste verbeteringen kunnen waarmaken. Het CBR zorgt ervoor dat de examens van goede kwaliteit blijven met het oog op de veiligheid op het water. Kandidaten doen vanaf 1 juli 2023 hun theorie-examens digitaal bij het CBR. Examinerende instellingen die nu praktijkexamens afnemen, kunnen dit blijven doen. Vanaf juli volgend jaar gebeurt dit dan onder het certificering en toezichtmodel van het CBR. Net zoals dat nu al gaat bij de nascholing voor code 95 en een aantal binnenvaartexamens.”