Agentschap Telecom wordt Nationale Cybersecurity Certificeringsautoriteit (NCCA)

Agentschap Telecom is sinds deze week officieel de Nationale Cybersecurity Certificeringsautoriteit (NCCA). Vanuit die nieuwe rol houdt het toezicht op de certificering van IT-producten, diensten en processen. Doel ervan is digitale producten en diensten digitaal veiliger te maken en zo de digitale weerbaarheid van ons land te vergroten.

Vergroten digitale weerbaarheid

Bijna iedereen heeft inmiddels wel een of meerdere slimme apparaten in huis. Een smartphone bijvoorbeeld, of een slimme thermostaat of slimme deurbel. We maken steeds meer gebruik van internet en werken veel online. Ook privé groeit het gebruik van online diensten, zoals streamingsdiensten of de opslag van gegevens in de cloud.  

Het is belangrijk dat de digitale producten en diensten die we dagelijks gebruiken -zoals stroom, internet en telefonie- veilig zijn en niet uitvallen door bijvoorbeeld cyberaanvallen.  

Certificering voor digitale producten, processen en diensten

Daarom worden er vanuit Europa nieuwe veiligheidseisen gesteld. Deze zijn vastgelegd in de Europese Cybersecurity Verordening, ook wel Cybersecurity Act genoemd (CSA). CSA is een Europees certificeringsstelsel voor producten, diensten en processen op het gebied van cybersecurity. Elke lidstaat wijst een nationale autoriteit aan die toetst of producten en diensten aan de afgesproken eisen voldoen. Voor Nederland wordt dat dus Agentschap Telecom.

“Dit maakt ons land en Europa digitaal veiliger”

Angeline van Dijk, inspecteur-generaal van Agentschap Telecom is trots op de nieuwe taak voor het agentschap: “Dit nieuwe stelsel maakt voor iedereen inzichtelijk hoe veilig en weerbaar producten en diensten zijn. De consument kan straks een bewustere keuze maken: kies ik voor een gecertificeerd product, of niet? Gecertificeerde producten zijn veiliger in gebruik en weerbaarder tegen cybercriminaliteit. Zeker omdat de verwachting is dat de veiligheidseisen nu nog vrijwillig zijn, maar in de toekomst waarschijnlijk verplicht worden voor fabrikanten en aanbieders in Europa. Gecertificeerde producten zijn in de toekomst te herkennen aan een Europees cybersecurity logo. Dat maakt Nederland en Europa digitaal veiliger.”