Groter aanbod, betere kwaliteit

Talpa, Q-Music, Kink, Sublime, Radio Maria en Terrestrial zijn de winnaars van de landelijke veiling voor commerciële digitale radio via de ether. Ze mogen de komende twaalf jaar in heel Nederland commerciële digitale radio uitzenden.

De veiling van de radio-vergunningen begon vanmorgen en eindigde aan het eind van de dag. De veiling vond plaats via internet en werd namens het ministerie van Economische Zaken en Klimaat georganiseerd door Agentschap Telecom. Met het afronden van de veiling komt er meer spectrum beschikbaar voor digitale radio. Daarmee is een belangrijke volgende stap gezet in de verdere digitalisering van commerciële radio.

Digitale radio (DAB+) is de opvolger van FM. Digitale radio is te ontvangen met een DAB+ radio. De meeste nieuwe auto’s zijn daar inmiddels al mee uitgerust. Digitale radio biedt de luisteraar verschillende voordelen: een uitgebreider zenderaanbod dan FM en een betere geluidskwaliteit. Bovendien kunnen er additionele diensten, zoals informatie over muziek die uitgezonden wordt, worden aangeboden.  

Winnaar

Aantal vergunningen

Totaal bedrag in euro’s

Talpa Radio Holding B.V.

3

776.400

Q-Music Nederland B.V.

3

776.400

Kink FM B.V.   

3

776.400

Sublime World B.V.

1

258.800

Radio Maria Nederland       

1

258.800

Terrestrial B.V.

1

258.800