Staat van de Ether 2017: Onveilige IoT-apparatuur risico voor samenleving

Ontwikkel minimumeisen en standaarden voor de digitale veiligheid van het ‘Internet of Things’. Daarvoor pleit Agentschap Telecom in de Staat van de Ether 2017 die vandaag is gepubliceerd. Onveilige apparaten zijn vatbaar voor ongewenste toegang door internetcriminelen en cyberinfecties. Dat kan uiteindelijk leiden tot grootschalige uitval van ICT-netwerken en geautomatiseerde bedrijfsprocessen.

Cybereisen voor IoT-apparaten

Directeur-hoofdinspecteur Peter Spijkerman: “Agentschap Telecom pleit voor de standaardisatie van cybereisen waaraan IoT-apparatuur minimaal moet voldoen. Het systeem van productregulering via CE markering dat we in Europa kennen om storing door (radio)apparatuur te voorkomen heeft zich bewezen. Uitbreiden van dit stelsel met cybereisen is een snelle en effectieve oplossing om IoT-apparatuur veiliger te maken.”

Dreiging neemt toe

Het aantal kwetsbare apparaten dat verbonden wordt met internet groeit. Van slimme thermostaten tot beveiligingscamera’s en van koelkasten tot smart-horloges en speelgoed: het ‘Internet of Things’ ontstaat. Door deze toename neemt ook de cyberdreiging toe.

Voorlichting en security by design

In afwachting van wetgeving voor de cyberveiligheid van apparatuur kan niet worden stilgezeten. Voorlichting kan gebruikers van apparaten zich meer bewust maken van het belang van veilige apparatuur. Ook kan de industrie meer zelf verantwoordelijkheid nemen door cyberveiligheid in acht te nemen bij het ontwerpen van producten.

Verder in de Staat van de Ether onder meer:
- De wegenwacht in de ruimte
- Toezicht houden: zoeken en balanceren
- Veilig graven ten tijde van de energietransitie
- Elektronische transacties moeten veilig zijn
- Meten is weten
- Afhankelijkheid van telecommunicatie blijft groeien