Voorkom storing

Je kunt storingen van apparaten op verschillende manier voorkomen. Dit begint al bij de aanschaf van producten. Hieronder volgt een aantal tips:

1. Let op waar je je apparaten koopt. We raden aan om alleen apparaten te kopen bij Europese webshops. Zij moeten zich aan Europese regels houden en de Rijksinspectie Digitale Infrastructuur (RDI) houdt daar toezicht op. Daarnaast kun je bij vragen makkelijker contact opnemen met de Europese aanbieder.

2. Let op de prijs van het product dat je koopt. Is de prijs te mooi om waar te zijn? Dan is dat vaak het geval. De kans is groot dat de fabrikant kosten heeft bespaard door belangrijke testen niet uit te voeren. Zo’n test laat zien of een apparaat veilig is en niet stoort.

3. Let op de aanwezigheid van de CE-markering. De CE-markering geeft aan dat het product voldoet aan wettelijke eisen. Weten hoe je dit checkt en hoe de CE-markering eruit ziet? Bekijk de informatie over de CE-markering.

CE-markering op apparatuur

4. Staat het apparaat in jouw huis? Volg dan altijd de installatie- en gebruiksinstructies op. Je vindt de instructies in de handleiding van het product. Als je het apparaat niet goed installeert of gebruikt, kan het storen of onveilig zijn. Ontbreken de instructies, neem dan contact op met de verkoper van het apparaat.

5. Zet apparaten niet te dichtbij elkaar en liever niet in een kast. Apparaten kunnen elkaar namelijk beïnvloeden, wat kan leiden tot storingen. Vergelijk dit bijvoorbeeld met een gesprek. In een rustige omgeving krijg je alles mee wat je gesprekspartner zegt. Maar in een volle ruimte kun je weleens een zin niet verstaan. Het perfecte signaal is weg. Dat kan ook gebeuren met draadloze apparatuur. Hetzelfde geldt voor plaatsing (van bijvoorbeeld je wifirouter) in een kast: vanuit een kast praten, maakt iemand lastiger verstaanbaar dan buiten de kast. Daarnaast hoort degene in de kast ook minder. Bekijk meer tips voor oplossingen van storingen

6. Zorg ervoor dat apparaten goed beveiligd zijn, zodat je hackers geen kans geeft. Bekijk daarom de praktische tips voor de beveiliging van slimme apparaten. Let op: alleen een virusscanner is niet genoeg!

7. Gebruik een apparaat bedraad. De kans op storing bij bedrade apparaten is kleiner dan bij draadloze apparatuur.

8. Zorg dat je apparatuur up-to-date is. Bekijk hiervoor ook de campagne Doe Je Updates van de Rijksoverheid. Dit kan mogelijk bepaalde storingen oplossen en zorgt vaak ook dat apparatuur veiliger is.