Internetverbinding verbeteren en 3,5 GHz-band

In deze tijd verwachten we dat ons internet het altijd doet. Toch komt het voor dat de (draadloze) internetverbinding thuis of op kantoor (lokale breedbandnetwerken) niet goed werkt. U kunt hier zelf iets aan doen zoals het gebruik van vergunningsvrije frequenties of het gebruik van femtocellen of picocellen. Ook kunt u contact opnemen met uw provider.

Vergunningsvrij gebruik

Een deel van de 1800 MHz-band (1780–1785 MHz en 1875–1880 MHz) is vergunningvrij. Die frequentieruimte mag u zonder vergunning gebruiken.  De voorwaarden voor het gebruik van deze frequentieband zijn opgenomen in de Regeling gebruik van frequentieruimte zonder vergunning en zonder meldplicht 2015.

Femtocellen en picocellen

Voor het gebruik van de frequentieruimte voor femtocellen en picocellen (small cells) heeft u toestemming van uw telecombedrijf/provider nodig. Femtocellen zijn kleine, zelfstandige basisstations voor gebruik binnenshuis. Ze hebben een bereik van enkele meters.

Picocellen zijn basisstations met een iets groter bereik dan femtocellen. Het bereik van picocellen is enkele tientallen meters.

Vergunningen 3,5 GHz-band perceelgebonden netten

Sinds de wijziging van het Nationaal Frequentieplan (NFP) van 28 februari 2023 verleent de RDI geen nieuwe vergunningen meer in de 3,5 GHz-band voor lokale breedbandnetwerken. De reden hiervoor is dat er ruimte gemaakt wordt voor de veiling van 300 MHz in de 3,5 GHz-band voor landelijke mobiele communicatie. In voornoemde wijziging van het NFP is ook vastgelegd dat in de sub-banden 3400 MHz – 3450 MHz en 3750 MHz – 3800 MHz vanaf 1 december 2023 vergunningen verleend kunnen worden voor perceelgebonden netten.

In de komende periode wordt het uitgiftebeleid voor vergunningen voor perceelgebonden netten uitgewerkt. Afhankelijk van het gekozen beleid kunnen er nog wijzigingen nodig zijn in de regelgeving. Zodra dit is afgerond, kan de RDI op aanvraag vergunningen verlenen vanaf 1 december 2023.